Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Študenti pomáhali pri záchrane života. Prekvapila ich aj biologická látka
Zdielať na

Študenti pomáhali pri záchrane života. Prekvapila ich aj biologická látka

PREŠOV / Prešovskí študenti si na vlastnej koži a v teréne vyskúšali aké to je pomáhať pri záchrane života v reálnych podmienkach. Pri simulovanej dopravnej nehode ich nemilo prekvapila aj prevážaná biologická látka. Na pomoc im prišli hasiči.

Na budúcich záchranárov v simulovaných ale reálnych podmienkach dozerali skutoční profesionáli. Pri simulovanej hromadnej nehode sa zranilo až 15 ľudí. Niektorí mali také vážne zranenia, že ich bolo nutné, čo najskôr previesť do nemocnice. Vtedy sa stalo niečo, čo nikto nečakal. "Pri dopravnej nehode štyroch osobných motorových vozidiel, došlo v jednom z vozidiel k porušeniu obalu nebezpečnej látky," uviedol Kamil Šoltis, riadiaci dôstojník, OR HaZZ Prešov. 

V jednom z áut niekto prevážal biologickú látku. Celý systém záchrany v tej chvíli museli zmeniť. "Postup celej tej záchrany sa mení a všetci musia postupovať podľa pokynov veliteľa zásahu, ktorým je hasič," vysvetlil Kamil Šoltis.

Hromadná dopravná nehoda so zamorením nebezpečnou biologickou látkou mala za cieľ preveriť teoretické vedomosti a praktické zručnosti študentov. A to v reálnych podmienkach. Na otázku, či je to niečo iné ako teória študentka Erika odpovedala kladne: "Prax je vždy o niečom inom ako teória." A študent Marek súhlasil: "V prvom rade si zachovať tú chladnú hlavu."

"Doposiaľ si mohli študenti mohli študenti vyskúšať pri takýchto taktických cvičeniach iba pozíciu figurantov, ale pri tomto praktickom cvičení sú jednou zo zložiek a spolupracujú s profesionálnymi hasičmi a operátormi záchrannej zdravotnej služby," opísala cvičenie Danka Boguská, vedúca katedry UZS FZO PU

Na mieste udalosti bola vytvorená takzvaná bezpečná a nebezpečná zóna. Ktokoľvek sa z nebezpečnej zamorenej zóny chcel dostať. Musel prejsť cez špeciálnu sprchu. "Bola postavená dekontaminačná sprcha, cez ktorú museli prejsť všetci účastníci dopravnej nehody, či už zranení alebo zasahujúci," dodal Kamil Šoltis, riadiaci dôstojník, OR HaZZ Prešov. 

Bratislavské letisko obsadili všetky záchranné zložky. Riešili simulovanú leteckú 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy