Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Celosvetová štúdia. Zapojiť sa môžu aj slovenské mamičky
Zdielať na

Celosvetová štúdia. Zapojiť sa môžu aj slovenské mamičky

BRATISLAVA / Aj slovenské mamičky sa môžu zapojiť sa do celosvetovej štúdie, ktorá analyzuje materské mlieko. To pomôže zistiť koncentráciu takzvaných perzistentných organických znečisťujúcich látok. Tie by mali ukázať, či globálny dohovor o znižovaní emisií prináša efekt.

"Mňa to osobne veľmi zaujíma a môže to byť dobrý výskum pre budúce mamičky," uviedla Mária, dojčiaca matka. Momentálne sa hľadá 50 slovenských mamičiek, ktoré spĺňajú veľmi konkrétne kritériá a ich materské mlieko sa dostane do celosvetovej štúdie. "Týmto spôsobom by sme radi vyzvali slovenské mamičky, aby sa naozaj nebáli a priniesli trošku toho svojho materského mlieka na analýzu," informovala Milada Eštóková, Odbor hygieny životného prostredia ÚVZ SR. 

​V laboratóriách Slovenskej zdravotnej univerzity sa budú spracovávať vzorky materského mlieka slovenských mamičiek. "Za Slovensko by sme mali nazbierať 50 vzoriek po 50 mililitrov. Z týchto vzoriek sa spraví jedna zlievaná vzorka a tá sa bude posielať do jedného laboratória v Nemecku, kde sa to analyzuje z celého sveta," objasnila Ľubica Murínová, Fakulta verejného zdravotníctva, SZU v Bratislave. Na Slovensku sú štúdii nápomocné viaceré subjekty. Štúdia overí, či je Štokholmský dohovor účinný a či sme týmto látkam naozaj vystavení menej."Tieto látky sú toxické, sú to niektoré pesticídy," dodala Ľubica Murínová. 

A prečo bolo ako jeden typ vzoriek určené práve materské mlieko? Moderátorka TV JOJ, ktorá je dnes aj laktačnou poradkyňou, upozorňuje, že materské mlieko je naozaj nielen unikátnou stravou bábätiek, ale v tomto prípade aj vhodným ukazovateľom. "Dojčiace matky sa môžu takto zapojiť do zisťovania. Materské mlieko je jedna naozaj zázračná tekutina a aj to môže byť odrazom kvality životného prostredia, v ktorom sa pohybujeme, ako napríklad aj mlieko iných živočíchov alebo meranie iných hodnôt v ovzduší," vysvetlila Hana Zavřelová Gallová, moderátorka TV JOJ a laktačná poradkyňa OZ Mamila. 

"Štúdia nám pomôže zistiť, ako sú naše slovenské matky kontaminované, oproti matkám v iných krajinách," povedala Milada Eštóková. Odborníci ale prízvukujú, že dojčiť treba. Materské mlieko je tá najlepšia potravina pre bábätko. Výsledky by sme mohli poznať v druhej polovici budúceho roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy