Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Správa o chýbajúcom lieku na upokojenie mnohých znepokojila. Slováci ho užívajú viac ako je zdravé
Zdielať na

Správa o chýbajúcom lieku na upokojenie mnohých znepokojila. Slováci ho užívajú viac ako je zdravé

BRATISLAVA / Začiatkom týždňa sa objavila správa, že známy liek Lexaurin od februára v lekárňach chýba. Lieky s tou istou účinnou látkou, ktoré by ho mohli nahradiť, rovnako nie sú k dispozícii.

"Veľmi často býva používaný na liečbu psychických stavov, stavov úzkosti nepokoja, strachov, dokonca porúch spánku. Býva tiež používaný na rôzne telesné symptómy, ktoré sú vo svojej podstate psychosomatické, napríklad búšenie srdca, ťažkosti s dýchaním, ťažkosti s trávením, ktorých pôvod je ale psychický," povedala psychiatrička Soňa Belanská. Ročne má diagnózu, na ktorú sa predpisuje Lexaurin a jeho generiká, u nás asi 60 000 ľudí. Spotreba Lexaurinu je ale dramaticky vyššia. Vyplýva to z údajov, ktoré sme získali z Národného centra zdravotníckych informácií. 

Vlani sa u nás spotrebovalo takmer 373 000 balení takýchto liekov. K tomu ešte treba prirátať asi 12 a pol tisíca balení, ktoré uhradili zdravotné poisťovne. Lexaurin síce je na predpis, ale pacient si ho v plnej výške platí. Z údajov to vyzerá tak, že je to veľmi obľúbený dezertík mnohých Slovákov. Len tak od oka prepočítané - za rok pripadajú na jedného obyvateľa asi dve pilulky.

Lexaurin využívajú odborníci rôznych špecializácií. Najčastejšie internisti, kardiológovia ale vo veľkej miere aj všeobecní lekári. Čo so sebou prináša riziko, že býva predpisovaný veľmi často a pacientmi dokonca nadužívaný. "Psychiatri používajú Lexaurin menej, pretože sme si vedomí aj rizík, ktoré sa spájajú s týmto liekom. Tým najväčším rizikom je vznik závislosti," dodala Belanská.
 
Pre používanie benzodiazepínov vo všeobecnosti platí, že by mali byť užívané dva, maximálne štyri týždne. Pri dlhšom používaní totiž hrozí závislosť, tá býva veľmi silná. Na mieste je preto otázka, či by sa spotreba takéhoto lieku nemala oveľa viac kontrolovať. "To by mohlo viesť k úvahám, aby jeho predpisovanie podliehalo vyššej kontrole, alebo väčšej miere zodpovednosti zo strany lekárov, alebo príslušných úradov," povedala Belanská.

Spoločnosť, ktorá má licenciu na výrobu tohto lieku, už ohlásila, že jeho výpadok spôsobili problémy vo výrobe a späť na pulty lekární by sa mal vrátiť koncom apríla. Benzodiazepíny však nie sú jediné lieky, ktorých spotreba je u nás mimoriadne vysoká. Veľmi podobne je to aj s liekmi s účinnou látkou tramadol.

Sú to opioidné analgetiká, ktoré sa používajú na liečbu stredne silnej bolesti. Tiež môžu vyvolávať závislosť a tiež ich hlceme plnými priehrštiami. Aj keď, podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií, ich spotreba pomaly klesá. Napriek tomu ich stále spotrebujeme viac ako 220 tisíc za rok.

Pozrite si archívnu reportáž.

Najčítanejšie správy