Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová bude na poštovej známke. Nefotil ju nikto iný ako jej priateľ
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová bude na poštovej známke. Nefotil ju nikto iný ako jej priateľ

BRATISLAVA / Peter Konečný je nielen partner Zuzany Čaputovej, ale jeho meno sa objaví aj na novej prezidentskej poštovej známke. Fotil totiž jej portrét, ktorý poslúži ako predloha pre akademického maliara. Ten pripraví grafický dizajn známky. Už v piatok zasadala špeciálna komisia, ktorá rozhodovala aj o tom, koľko známok sa vytlačí alebo o tom, aká technológia bude zvolená.

Vydávať poštové známky prezidentov pri ich nástupe do funkcie je na Slovensku tradíciou. Predlohu pre novú poštovú známku získala Slovenská pošta od Zuzany Čaputovej iba v pondelok a jej autorom nie je nik iný ako jej priateľ a fotograf Peter Konečný. "Išlo o fotografiu, ktorú mal on v databáze a vyzerala dostatočne reprezentatívne a zároveň vhodne pre ten formát," povedal manažér komunikácie Zuzany Čaputovej Martin Burgr. 

Nová poštová známka s prezidentkou v nominálnej hodnote 50 centov sa bude dať kúpiť už 15. 6. v deň inaugurácie. Pred piatimi rokmi sa tlačili známky Andreja Kisku. Tie už dnes nekúpite. Predalo sa ich 16 miliónov a sú už nejaký čas vypredané. Rozdiel oproti novej známke je nielen to, že nepôjde o rytinu, ale nebude sa tlačiť ani tou istou technológiou ako známky Andreja Kisku. "Stroj, ktorý bol prototypom švajčiarskej výroby je už odstavený z prevádzky. Novú poštovú schránku vyrobíme technológiou ofsetu," povedal Martin Vančo zo Slovenskej pošty.

Autorom výtvarného návrhu známky bude akademický maliar Vladislav Rostoka. Je autorom výtvarného návrhu mnohých známych známok. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy