Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Pôstne jedlá našich starých mám. Ponúkame aj jeden netradičný recept
Zdielať na

Pôstne jedlá našich starých mám. Ponúkame aj jeden netradičný recept

BRATISLAVA / Stále máme pôstne obdobie - aj keď je pravda – že v dnešnej dobe to už množstvo ľudí nedodržiava. Pre našich starých rodičov a ich starých rodičov to však bol zákon a pravidlám pôstu sa prispôsobil nielen domáci jedálny lístok, ale aj každodenný život. Ponúkneme vám aj jeden netradičný pôstny recept.

Silvia Pilková je spisovateľka a zberateľka tradičných receptov a práve o nich prišla hovoriť do Novín o 12:00. V minulosti totiž ľudia prikladali naozaj veľkú váhu pôstnemu obdobiu. Toho, kto si dovolil ho nedodržiavať, dokonca postihol aj trest. "Jeden z nich bol napríklad taký, že keď sused nahlásil, že niekto porušil pôst, tak sa to trestalo vrámci mesta richtárom vytrhnutím zuba a ešte dokonca ten väčší trest bol obesenie," opisuje tie menej príjemné zvyky stredoveku Silvia. 

Kaše a polievky

Slovensko v tom období bolo ale celkovo dosť chudobné, boli po krajine hladové doliny, kde tí ľudia boli radi, ak mali chlieb a kašu a teda to pôstne obdobie sa ich veľmi nedotklo, pretože jedli to, čo v iné dni. Týkalo sa to preto skôr tých bohatších rodín. "Boli to tie hlavné mestá alebo centrá obchodu, kde tí ľudia si dopriali hlavne cez fašiangy. Hovorilo sa, že Prešporčania v popolcovú stredu, kedy sa začínal pôst, už boli chorý z toľkého jedla, tak ten pôst aj potrebovali," vysvetľuje Silvia. 

Cez pôst sa jedli rôzne polievky, ktoré sa skladali najmä zo zeleninovej zložky. "Ďatelinová - šťavelová na kyslo alebo lefeta, čiže čo kuchyňa dala, väčšinou bola z fazule a suchých strukovín, ktoré boli odložené v špajzy," menuje Silvia. Najtradičnejšie pôstne jedlá Slovákov sú podľa nej ale kaše. 

Slovenský kaviár

Možno to mnohých prekvapí, ale k pôstu patrili aj ikry s hriankami. Silvia však vysvetľuje, že to nebolo až také netradičné. "Dekrétom od pápeža bolo dané, že všetko, čo má studenú krv sa jesť môže. Tým pádom to boli aj ryby, žaby, slimáky," poznamenala spisovateľka.  

Recept na ikry s hriankami: 

Suroviny: 

- 300 g čerstvých ikier zubáča, kapra alebo karasa

- 2 lyžičky soli

- 1 cibuľa

- 1 lyžica octu

- petržlenová a kôprová vňať

- hrianky

Postup: Ikry pozorne oddelíme od blán a osolíme podľa chuti, vyšľaháme vidličkou a súčasne vyberieme zvyšky blán. Cibuľu a petržlenovú aj kôprovú vňať nakrájame nadrobno a pridáme k ikrám. Pridáme ocot, premiešame a zakryté necháme postáť v chladničke. Podávame s hriankami, alebo na bielom chlebe, s bielym suchým vínom. 

Mlieko nie, alkohol áno 

V niektorých regiónoch bolo zakázané počas pôstu mlieko, ale alkohol bol povolený. "To mlieko bolo zakázané hlavne na východe nášho územia, tam kde boli pravoslávni občania, ktorí si nedovolili ani mliečne produkty, dokonca ani vajíčka sa niekde nesmeli jesť. No a ten alkohol, tak chlapi, aby vydržali nejesť, tak si museli niečo dať," smeje sa Silvia.

Pozrite si archívnu reportáž o fašiangoch a  období pôstu: 

Súvisiace články