Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Už poznáme dátum, odkedy sa na pulty obchodov nedostanú plastové príbory či tyčinky do uší
Zdielať na

Už poznáme dátum, odkedy sa na pulty obchodov nedostanú plastové príbory či tyčinky do uší

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko od januára 2021 definitívne zakáže používanie jednorazových plastových výrobkov. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia László Sólymos. Takzvaným protiplastovým opatrením sa definitívne zakáže uvádzať na slovenský trh deväť druhov takýchto výrobkov.

Opatrenie sa bude týkať jednorazových plastových tanierov, príborov, miešadiel na nápoje, slamiek, paličiek od balónov, vatových tyčiniek do uší, nádob na potraviny a dvoch druhov pohárov.

Tento krok je v súlade s nariadením Európskej únie na zákaz jednorazových plastov, Slovensko ho ale podľa Sólymosa splní ešte pol roka pred stanoveným termínom. "Som presvedčený, že v boji proti odpadom sa Slovensko už musí vymaniť z pozície večného dobiehania európskych krajín. Dvojnásobne to platí pri plastoch," zdôraznil Sólymos s tým, že Slovensko má ambície stať sa lídrom v strednej Európe v tejto oblasti. Pripomenul pritom už prijatý zákaz používania jednorazových tašiek ako aj zákon na zálohovanie PET fliaš a plechoviek, ktorý už prešiel pripomienkovým konaním. V najbližšom čase chce vytvoriť metodiku podpory pre bezobalové obchody na Slovensku a spoplatniť všetky druhy plastových tašiek.

Sólymos informoval, že na slovenský trh sa ročne dovezie až 14 000 ton neobalových plastových výrobkov, pričom významnú časť z toho predstavujú práve plastové slamky, taniere či príbory. Konštatoval pritom, že tieto výrobky je jednoduché nahradiť ekologickejšími alternatívami na viacnásobné použitie. Hľadanie nových alternatív tiež otvára priestor pre slovenských podnikateľov. Riaditeľ odboru odpadového hospodárstva ministerstva životného prostredia (MŽP) Peter Šimurka vysvetlil, že protiplastové opatrenie zapracovali do novely zákona o odpadoch. Legislatíva v najbližších dňoch vstúpi do medzirezortného pripomienkového konania, na vládu sa dostane na jeseň tohto roku. Predtým však ešte musí prejsť aj povinným pripomienkovým konaním na úrovni Európskej únie.

Pozrite si archívnu reportáž o tomto zákone.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy