Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Varovanie, na slovenskom trhu objavili nebezpečné detské výživy
Zdielať na

Varovanie, na slovenskom trhu objavili nebezpečné detské výživy

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva vydal upozornenie pred výskytom možných škodlivých detských príkrmov. Tie sa dostali do siete drogérií v Senci, odkiaľ boli následne distribuované do ďalších drogérií.

Dňa 3. 4. 2019 bola Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zaslaná odpoveď Maďarska k výstražnému oznámeniu Rakúska - Aflatoxíny v ovocnom detskom príkrme z Nemecka, z ktorej vyplýva, že predajca drogérie, Maďarsko, dodal dva druhy ovocných detských príkrmov babylove aj na Slovensko.

Úrad verejného zdravotníctva

Ide o výrobky:

- Babylove, mango a granátového jablko, 190 g, vhodné od 4. mesiacov, s dátumom min. trvanlivosti 15.10.2020,

- Babylove, broskyňa a marakuja, 190 g, vhodné od 4. mesiacov, s dátumom min. trvanlivosti 16.10.2020

V predmetných výrobkoch bolo laboratórnymi analýzami zistené prekročenie max. povoleného limitu mykotoxínu aflatoxín B1, čo je v nesúlade s požiadavkami nariadenia Komisie č. 1881/2006, ktorým sa ustanovujú maximálne hodnoty obsahu niektorých kontaminantov v potravinách (max. povolený limit je 0,1 mcg/kg). Úrad verejného zdravotníctva v nadväznosti na vyššie uvedené požiadal všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike o vykonanie kontrol v predajniach drogérie, pri ktorých je potrebné overiť, prípadne zabezpečiť stiahnutie predmetných škodlivých výrobkov z trhu.

Keďže sa uvedené výrobky ešte môžu nachádzať na trhu na území Slovenskej republiky, odporúčame spotrebiteľom, aby uvedené výrobky nekupovali, už zakúpené výrobky nepoužívali a prípadne ich vrátili späť do miesta predaja.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy