Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci schválili školský zákon aj napriek tomu, že petíciu proti nemu podpísalo 20-tisíc ľudí
Zdielať na

Poslanci schválili školský zákon aj napriek tomu, že petíciu proti nemu podpísalo 20-tisíc ľudí

BRATISLAVA / Zákon, ktorý sa dotkne viac ako 100 000 pedagogických a odborných zamestnancov, v utorok definitívne odhlasovali poslanci. Školský zákon prešiel aj napriek petícii, pod ktorú sa podpísalo viac ako 20 000 ľudí preto, lebo ho považujú za zlý.

Na strane spokojných s novým školským zákonom sú školské odbory a ministerka Lúbyová. V tábore nespokojných je zas Komora slovenských učiteľov a opozícia. "Základom pre túto reformu je v prvom rade zvýšiť kredit učiteľskej profesie a zlepšiť ich celospoločenské uznanie v Slovenskej republike," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová. "Spokojné je iba ministerstvo, možno určitá časť odborárov na čele s pánom Ondekom. Ale na tej druhej strane je to desiatky profesných organizácia desiatky reprezentatívnych organizácii množstvo vysokých škôl," oponuje Branislav Gröhling, poslanec NR SR za SaS. 

Zákon ale prešiel a zmeny v školstve prinesú aj to, že po novom už riaditelia škôl nebudú musieť zároveň aj učiť. "Súvisí to s tým, že mnohí riaditelia sa sťažovali, že mnohí riaditelia sa sťažovali, že popri menežovaní školy nemajú čas aj na pedagogickú činnosť," vysvetlila Martina Lubyová. "Ale na druhej strane treba povedať, že tento nový zákon mu nastoľuje 320 hodín vzdelávania. Čiže vlastne mu to zase znemožní," dodal Vladimír Crmoman, Komora slovenských učiteľov.

Zákon sa dotkne aj vychovávateľov školských klubov. Budú pracovať o 2 hodiny do týždňa menej, no plat im zostane rovnaký. "Boli diskriminovaní, tým, že mali hodinu definovanú na báze 60 minút. Zatiaľ čo učitelia mali 45 minút. To znamená, že mi odstraňujeme takú väčšiu záťaž a tým pádom aj diskrimináciu vychovávateľov," objasnila ministerka školstva. Jednu diskrimináciu ale podľa Crmomana nahradí iná diskriminácia: "Sú diskriminované vlastne ďalšie skupiny vychovávateľov. Napríklad diagnostických centier, školských internátov a podobne. Prečo jedna skupina má mať znížený úväzok a druhá nie?"

Väčšiu ochranu pred šikanou a napádaním sľubuje učiteľom zavedenie akého si etického kódexu. "Zvýši sa ochrana učiteľov a to úplne kvalitatívne novým spôsobom. Zavedú sa im nové práva priamo do ich školskej legislatívy," povedala Lubyová. "V tom zákone sú len riadky o tom, že má byť zvýšená ochrana. Ale nie je vôbec napísané ako," oponuje Vladimír Crmoman.

V neposlednom rade prešlo v zákone aj časťou učiteľov kritizované zrušenie kreditového systému, vďaka ktorému si vedeli prilepšiť k platu aj o 12%. Zatiaľ sa nevie, či prezident nový školský zákon podpíše. Pokiaľ tak ale urobí očakávajú sa ďalšie protesty. "Budeme pokračovať v tej akcii učitelia v čiernom. Tiež našou odpoveďou bude príprava ďalšej protestnej akcie, ktorú sa ale budeme snažiť koordinovať aj s ďalšími iniciatívami," dodal Vladimír Crmoman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy