Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nakazených osýpkami blízko hraníc Slovenska pribúda. Finančná správa podnikla opatrenia
Zdielať na

Nakazených osýpkami blízko hraníc Slovenska pribúda. Finančná správa podnikla opatrenia

BRATISLAVA / Epidémia osýpok sa aktuálne šíri nielen v štátoch Európskej únie ale aj vo svete. Najhoršie je však na tom stále Ukrajina. Na našej východnej hranici dokonca dostali zamestnanci jednorázové rúška aj hygienické rukavice. Finančná správa im uhradila aj vakcíny proti osýpkam. Od začiatku tohto roka zomrelo v dôsledku epidémie na Ukrajine 11 ľudí medzi nimi aj deti. Zisťovali sme, aká je situácia tesne za našou hranicou.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva eviduje už viac ako 30 tisíc prípadov osýpok. Pre epidémiu na Ukrajine už museli prijať opatrenia aj na našej východnej hranici."Colníci na vonkajšej hranici boli oboznámení s odporúčaním zaočkovania pre nezaočkované osoby, respektíve nedostatočne očkované osoby, pričom vakcínu hradila finančná správa," informovala hovorkyňa colného úradu Klára Baloghová. Cez slovensko-ukrajinskú hranicu migrujú denne stovky ľudí. Za posledné dni narástol počet chorých na Ukrajine o viac ako dvetisíc. "V rámci cestovania je možný prenos ochorení na osýpky z Ukrajiny aj na Slovensko," poznamenala Dáša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR. 

"Na všetkých pracoviskách sú tiež k dispozícii jednorázové ochranné rúška a jednorázové rukavice," vyjadrila sa Baloghová. 
Epidémeia tohto infekčného ochorenia sa na Ukrajine začala šíriť už vlani. "Na Ukrajine bolo za rok 2018 evidovaných 36 455 ochorení vrátane 15 úmrtí," pokračovala Račková. 

Situácia regiónov blízko Slovenska

Od začiatku tohto roka zomrelo na Ukrajine už 11 ľudí. Zisťovali sme, aká je situácia v regiónoch, ktoré sú k Slovensku najbližšie. "Momentálne je situácia v Zakarpatskej oblasti stále vážna, no počet chorých postupne klesá. Kým doteraz sme registrovali okolo 100 prípadov týždenne, teraz ošetríme 50 až 80 pacientov za týždeň," uviedla epidemiologička Viktoria Tymčyk. Celkovo od začiatku roka ochorelo na osýpky v Zakarpatskej oblasti takmer 1400 ľudí. Podľa ukrajinských úradov môže za epidémiu nízka zaočkovanosť a príliš dlhé pauzy v imunizácii. 

Na Slovensku bolo od začiatku tohto roka hlásených 134 ochorení na osýpky, z tohto najviac v okrese Trebišov. 

Situácia pre osýpky bola v Nitre pred Vianocami kritická. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy