Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Slovensku budeme mať nové neurocentrum
Zdielať na

Na Slovensku budeme mať nové neurocentrum

BRATISLAVA / Vďaka štátnej investícii cez 3 milióny eur sa Slovensko stáva lídrom v detskej neurochirurgii.

Novo vybudované neurocentrum v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave na Kramároch je prístrojovo vybavené tak, že v celej Európe nemá konkurenciu. Zamerané je na nádorové ochorenia mozgu a miechy čí úrazy u detských pacientov. "Dúfam, že bude čím ďalej, tým menej pacientov," prezradila svoje prianie ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Niekoľko miliónová investícia do prístrojového vybavenia umožní lekárom vykonať pod jednou strechou diagnostiku, operatívny zákrok aj doliečenie pre deti z celého Slovenska. Novinárov v pondelok pozvali na operačnú sálu, kde na paprike ukázali možnosť 3D zobrazenia, operačný mikroskop, endoskop, či navigačný systém umožňujúci operovať vo virtuálnej realite. Na pomaranči ukázali, ako jednoducho odstránia nádor v mozgu bez poškodenia okolia.

Operovať začnú v apríli

"Začneme operovať určite v apríli. Operatíva zameraná na nádory v mozgu je najťažšia," prezradil prof. MUDr. Bruno Rudinský, CSc. Špičkovo vybudované neurocentrum ponúka lekárom nové možnosti. Napríklad operovať rázštep chrbtice plodu u tehotnej ženy. "Pri operácii rázštepu v maternici, kedy sa otvára v podstate maternica. Chirurg a neurochirurg rekonštruujú rázštep a tým sa zlepšuje prognóza pacientov detského veku. Dvojnásobne stúpa počet týchto detičiek, ktoré sú schopné chôdze. Mať ambíciu vykonávať tieto zákroky v rámci Slovenska je určite chvályhodná,"  zareagoval MUDr. Robert Chrenko PhD. Po dvanástich rokoch sa tento špičkový odborník vracia na Slovensko, kde sa stane lídrom operačného tímu. Ďalej Chrenko pokračuje: "To prístrojové vybavenie, ktoré na tomto pracovisku je patrí jednoznačne k najlepším v Európe ak nie na svete.To si trúfam s plnou vážnosťou povedať."

"Dnes sú už plne k dispozícii robotické systémy, ktoré bezpečne zavedú napríklad pri stabilizácii chrbtice skrutku za 40 sekúnd s absolútnou presnosťou," povedal prof. MUDr. Bruno Rudinský, CSc. Operačný tím by vedel prvého pacienta operovať už v apríli. 

Neurochirurgická liečba na Slovensku je porovnateľná s výsledkami v zahraničí:

Najčítanejšie správy