Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Špeciálne prípravy na voľby. V Medzanoch už nechcú, aby im znovu ukradli urnu
Zdielať na

Špeciálne prípravy na voľby. V Medzanoch už nechcú, aby im znovu ukradli urnu

MEDZANY / Na východe Slovenska, kde sa počas volieb udial najväčší škandál s ukradnutou urnou, sa pripravujú na druhé kolo už teraz. Urna bude po novom kovová ako za starých čias. Starosta ju vytiahol zo skladu rovnako ako plátené plenty, ktoré používajú už takmer 30 rokov. Nie sú jediní, ktorým sa papierové urny, ktoré zakúpilo a poslalo ministerstvo vnútra, nepáčia. Plátené plenty používajú počas volieb napríklad aj v takých Brežanoch.

Volebná miestnosť v Medzanoch a v nej červené volebné paravány, to už majú málokde. Plenty, ktoré majú pri hlasovaní zachovať súkromie už roky poznáme také z tvrdého papiera. Starostovi Medzian sa nepáčili. "Podľa mňa je to nedôstojné," poznamenal Jozef Kipikaša, starosta obce Medzany. Látkové paravány majú 30 rokov, v Medzanoch ich používajú dodnes. Podľa starostu sú nielen praktickejšie ale aj dôstojnejšie. "Štábnu kultúru by to malo mať," potvrdil starosta. Kartónovú plentu použili ako nástenku, na ktorú vyvesili zoznam kandidátov, vzor hlasovacieho lístka i ďalšie informácie pre voličov. Drevené paravány potiahnuté červenou látkou použili prvýkrát v roku 1990. Starosta na ne nedá dopustiť a miestni súhlasia: "Je to také solídnejšie, pekne to vyzerá a je tam súkromie." Pôvodné plenty ocenili aj miestni voliči. Na rozdiel od papierových ohraničujú celý stôl a tak majú pri svojej občianskej povinnosti aj viac priestoru. "Momentálne tie lístky nie sú komplikované, ale sú voľby, keď je A3 list, nedajbože, že sa niekomu zatrasie ruka a ten papierový položený paraván vyvráti," povedal Jozef Kipikaša.

Práve po incidente v Medzanoch, keď miestny človek ukradol urnu a hodil ju o zem pred volebnou miestnosťou vytiahol starosta zo skladu okrem paravánov aj starú volebnú urnu. "Je vyrobená z kvalitného plechu," uviedol starosta. Nová urna je pripravená na prezidentské voľby. Ten, kto by ju chcel ukradnúť, by to už také ľahké nemal. S kovovou urnou to starosta myslí vážne a už si dal overiť, že či ju bude môcť použiť. "Podnikám určité kroky, k tomu, aby som mal 100% istotu," povedal Jozef Kipikaša. "Je na zodpovednosti obce, aby takto dodané vybavenie volebnej miestnosti zodpovedalo účelu volebného zákona – zabezpečeniu tajnosti hlasovania vo voľbách. Nie je ale v rozpore s volebným zákonom, ak obec vybaví volebnú miestnosť materiálnym zabezpečením, napríklad kovovou volebnou schránkou alebo plátenou zástenou," potvrdil Petar Lazarov, hovorca MV SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy