Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nebezpečná záchrana koní, ktoré utiekli na Slovensko. Po roku sa vracajú domov
Zdielať na

Nebezpečná záchrana koní, ktoré utiekli na Slovensko. Po roku sa vracajú domov

MEDZILABORCE / Poľské kone, ktoré sa ešte minulý rok stratili a pricválali až na Slovensko, poriadne potrápili aj silných chlapov. Zatúlané zvieratá prežili zimu aj vďaka ľuďom z Medzilaboriec a dvoch z nich sa podarilo prepraviť do Poľska.

Dostať do prívesu divoké kone, ktoré vyplašil každý pohyb, bolo mimoriadne nebezpečné. Tri poľské kone pricválali na Slovensko minulý rok. Počas zimy im potravu dobrovoľne nosili miestni obyvatelia. Hoci sa o ich odchyt pokúšali viacerí, kone sa zakaždým splašili a pre ľudí sa stávali čoraz nebezpečnejšie. "Aj pre mňa to bolo strašné, ale nie až tak, aby som to nezvládol, to sú kone, ktoré sú divé," hovorí Kamil Kavčák, cvičiteľ koní a parkúrový jazdec. Dvoch z nich sa síce podarilo odchytiť, no naloženie do prívesného vozíka dalo zabrať nielen koňom, ale aj všetkým, ktorí pomáhali.

"Skočila do vozíka, tam začala skákať, chcela vyskočiť cez prednú priečku, ale ja som v tom momente nerozmýšľal, či sa môže niečo stať alebo nemôže," komentuje Kavčák, ktorý má s koňmi veľkú trpezlivosť. Základom je podľa neho nemať strach. "Môže kopnúť prednou nohou, môže aj zadnou," dodáva. Štátna veterinárna a potravinová správa požiadala majiteľku koní, aby predložila pasy zvierat, a taktiež aby zabezpečila odber krvi na infekčnú anémiu koní, ich očkovanie aj ich odchyt na vlastné náklady.

"Na to, že boli v takých podmienkach, tak kone boli v dobrom klinickom stave a teraz by sa mali vďaka záchranárom a vďaka vám vrátiť domov," hovorí veterinár Vladislav Juško. "Ešte nie sme na konci, uvidíme, ako budú reagovať na pohyb, keď sa začne vozík pohýnať, môže sa stať, že začne kôň vystrájať počas cesty, utrhne sa vo vozíku, otočí sa,môže aj rozbiť vozík," dodáva Kavčák.

Podľa veterinára by kone dopadli oveľa horšie, ak by sa o nich miestni nepostarali. "Tá starostlivosť o nich bola veľmi dobrá. A aj vďaka nim a vďaka ich odhodlaniu, ochote a iniciatíve sa tie kone zachránili," komentuje Juško. V lesoch nad Medzilaborcami ešte zostal tretí kôň, ktorého sa pokúsia odchytiť v najbližších dňoch.

Päť koní zmizlo takmer bez stopy. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy