Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Robert Fico by sa mal z bytu v Bonaparte odsťahovať. Existuje ale možnosť, že ho Bašternákovi nechajú
Zdielať na

Robert Fico by sa mal z bytu v Bonaparte odsťahovať. Existuje ale možnosť, že ho Bašternákovi nechajú

BRATISLAVA / Robert Fico sa z bytu Ladislava Bašternáka v komplexe Bonaparte napriek svojmu verejnému prísľubu stále dobrovoľne nevysťahoval. Čoskoro sa ale z bytu bude musieť vysťahovať, keďže ten prepadol v prospech štátu a bude vydražený. Jedine, že by si ho v dražbe kúpil do osobného vlastníctva.

Po vynesení rozsudku sa na internete okamžite objavili vtipy o tom, že expremiér Fico konečne býva v štátnom. Nie je to ale celkom tak. "Musí prebehnúť dražba, ktorú vyhlási konkurzný súd, uspokoja sa všetci veritelia a následne zvyšok prepadne štátu,"  vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. "Byt sa nemôže stať majetkom štátu, bude to podliehať speňažovaniu v rámci konkurzného konania a teda dražbou,"  povedala Veronika Puškár Škodová, advokátka a konkurzná správkyňa. 

V minulosti už šli na dražbu aj vily podnikateľov, ktorých ich biznis priviedol za hranicu zákona. Licitovať bolo možné na dom Juraja Ondrejčáka, alias Piťa. Vila Vladimíra Fruniho získala nový život ako detský domov. 

Po vypísaní konkurzu sa majú prihlásiť veritelia, teda tí, ktorým Ladislav Bašternák má dlžiť. Následne sa luxusný byt s rozlohou takmer 400 metrov štvorcových s veľkou terasou bude dražiť. "Bude vypracovaný znalecký posudok, kde bude trhová cena bytu, s tým, že vyvolávacia cena nemôže byť nižšia ako 80 percent," dodala Škodová.

A Igor Matovič je pevne rozhodnutý byt v dražbe získať. "My sme ochotní preplatiť akúkoľvek najvyššiu ponuku, lebo naozaj toto je symbol korupcie. Máme záujem vyhrať dražbu a z Ficovho bytu urobiť následne múzeum korupcie, kde budú môcť chodiť deti z celého Slovenska na školské výlety," vyhlásil. 

O byt Bašternák prísť nemusí

Je to síce málo pravdepodobné, no Ladislav Bašternák teoreticky nemusí prísť ani o posledný byt, ktorý ešte nestihol prepísať na svojich príbuzných. Stačí, ak sa v konkurze neprihlási dostatočné množstvo ľudí, ktorým by mal dlžiť peniaze. "Pokiaľ by nastala takáto situácia, súd by musel konkurzné konanie zastaviť, pretože by nebola splnená podmienka plurality veriteľov, že by tam neboli aspoň dvaja veritelia. Keby bolo zastavené konkurzné konanie, existoval by len trest prepadnutia majetku, ktorý by ale nebolo možné realizovať, tak by sa mu asi vrátil," vysvetlila Škodová. 

Robert Fico môže v byte naďalej bývať. Nájomné by mal platiť správcovi konkurznej podstaty a tieto peniaze sa pripočítajú k výťažku z predaja. "V takýchto prípadoch trvá niekoľko týždňov až mesiacov, kým k dražbe príde,"  poznamenala Drobová. "Ak by konania, išli rýchlo a lehoty sa nenaťahovali, a byt sa vydraží v prvom kole, je možné, že by sa sťahoval do 5 mesiacov," uzavrela Veronika Puškár Škodová, advokátka a konkurzná správkyňa. 

Ladislav Bašternák nastúpil na výkon trestu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy