Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po nešťastnom skoku do bazéna sa o Martina stará jeho priateľka. Pre zákon sa ale nemôžu zosobášiť
Zdielať na

Po nešťastnom skoku do bazéna sa o Martina stará jeho priateľka. Pre zákon sa ale nemôžu zosobášiť

BRATISLAVA / Milujú sa, ale vziať sa nemôžu. V láske sú im prekážkou zákony. Veronika totiž robí asistentku svojmu priateľovi, ktorý po skoku do bazéna skončil na vozíku. Sobášom by tak už nemohla pomáhať Mattesovi a dostávať za to príspevok.

Dvaja mladí ľudia Veronika a Martin "Mattes". Ich vzťahom nebola na začiatku nadšená rodina aj preto, že sa fitnesska zaľúbila do chalana na vozíku. "Mama mi hovorila, že si zničím život," povedala Martinova priateľka Veronika. Najprv si svoju lásku museli vybojovať pred rodinnými príslušníkmi. V boji so štátom ale ťahajú za kratší koniec. "Keby sme sa vzali tak prídem o asistentský príspevok," poznamenala. Veronika sa stará o Mattesa, varí mu, nakupuje, pomáha mu s obliekaním, ale zvláda aj ťažšie veci ako je napríklad manipulácia na posteli a pomoc pri premiestňovaní. Veronika je tak Mattesova asistentka. Sobášom by však o túto prácu prišla.

Rodinní príslušníci môžu vykonávať osobnú asistenciu maximálne iba 4 hodiny denne. "Je to preto, aby mohli byť aj najbližší rodinní príslušníci odmenení príspevkom za vykonávanie pomoci pri úkonoch v oblasti intímnej hygieny, čo je pre týchto ľudí prirodzenejšie," vyjadril sa hovorca ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. Ministerstvo práce sa snaží zvyšovať príspevky až do výšky minimálnej mzdy, no s časom, za ktorý môžu rodinní príslušníci poberať príspevok, zatiaľ hýbať nebude. "V minulosti ministerstvo opakovane diskutovalo o týchto veciach priamo so zástupcami ľudí s ŤZP, preto tieto nastavenia vychádzajú priamo z ich postojov," dodal hovorca ministerstva. 

Toto je silný príbeh, ktorý zmobilizoval stovky Slovákov. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy