Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Turistka padala 400 metrov skalnatým žľabom. Prežila len zázrakom
Zdielať na

Turistka padala 400 metrov skalnatým žľabom. Prežila len zázrakom

NÍZKE TATRY / Nepočujúca žena prežila v sobotu v Nízkych Tatrách 400 metrový pád skalnatým žľabom. V zlom počasí sa odpojila od skupiny turistov a zablúdila. Horskí záchranári sa ju podľa informácií od jej kamarátov vydali hľadať. Zranená turistka ale bola úplne inde.

Trojica českých turistov smerovala z Chopku na chatu Milana Rastislava Štefánika. Pre slabú viditeľnosť a silný vietor sa ale približne v polovici túry otočili. "Tá viditeľnosť bola tak možno pol metra, niekedy ani toľko, lebo bolo to dosť nárazové, okolo 20 metrov za sekundu," vyjadril sa Jakub Filipko, záchranár HZS Nízke Tatry. 

Turisti až pri Kamennej chate zistili, že nie sú všetci. Nezvestnosť 39-ročnej Češky ihneď oznámili horskej službe. Napriek ťažšej komunikácii, sa záchranári od nepočujúcich turistov dozvedeli potrebné informácie, a po tyčovom značení sa vybrali naspäť v ich stopách. Onedlho na to sa z Lukovho kotla, mimo záchranármi prehľadávanej lokality, ozvala dvojica českých lyžiarov. "Ja som si najskôr myslela, že je v šoku, že nevie ani rozprávať,a potom sme zistili, že je hluchonemá, a tak sme zavolali horských záchranárov. Zabalili sme ju do bundy a dali sme jej fóliu," povedala lyžiarka Eliška. 

Horskí záchranári ženu ošetrili, mala zlomenú nohu a poranené rameno. Na papier im napísala, že padla dole strmým žľabom. Ako zázrakom prežila asi 400 metrový pád. "Komunikácia prebiehala ťažko, keďže my neovládame posunkovú reč, ale videdukovali sme, že keď budeme pomalšie rozprávať, tak nám vie minimálne prikyvovať," poznamenal záchranár Filipko. 

Pacientku zateplili, nabalili a za pomoci lana aj saní následne dostali až k posádke rýchlej zdravotnej pomoci. "Mala šťastie aj že tí turisti, ktorí sa k nej dostali, že práve v tej lokalite mali kontakt s nami, a celá tá záchranná akcia mohla prebehnúť rýchlejšie," dodal Filipko. 

Horskí záchranári mali pred niekoľkými dňami poriadne rušno. Pozrite sa, v akých prípadoch zasahovali:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy