Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Graffiti umelci dostali zelenú vo viacerých mestách. Tieto maľby vám vyrazia dych
Zdielať na

FOTO: Graffiti umelci dostali zelenú vo viacerých mestách. Tieto maľby vám vyrazia dych

BRATISLAVA / TRENČÍN / PREŠOV / Grafiti umelci viac než 5 rokov bojovali o legálne plochy v Bratislave. Napokon im vyšli v ústrety. Na rok dostanú do prenájmu 7 nových plôch. Ak sa tento pilotný projekt osvedčí, nie je vylúčené, že hlavné mesto uvoľní na tieto pouličné maľby aj ďalšie priestory.

Materiál o nových plochách pre legálnych grafiťákov ležal na bratislavskom magistráte od konca roku 2017. Teraz sa ho konečne podarilo schváliť. "Steny nie sú úplne schválené štátne keďže je to povolenie pre jednotlivca. Tým pádom to nie je úplne legálna zóna ako by sme ju úplne chceli," povedal  Roman Tóth, štatutár Legálne Graffiti zóny O. Z. . "Maľby musia spĺňať isté kritéria čiže nie je to úplne tak, že tvorivosti sa medze nekladú," vysvetlil hovorca primátora Bratislavy Peter Bubla. 

Roman Tóth, ktorý za legálne plochy pre grafity komunitu bojuje už 15 rokov, však napriek úvodnej kritike tvrdí - "Je to krok vpred a všetci sa tomu tešíme." Z pôvodne 10 plôch poslanci na zastupiteľstve hlavného mesta napokon schválili sedem.  "Ide zväčša o inžinierske stavby, mosty, podchody," pokračoval Bubla. Ich prenájom potrvá rok. Bratislavský magistrát si od tejto aktivity sľubuje nielen zlepšenie komunikácie s grafity komunitou, ale aj zníženie počtu nelegálnych malieb v uliciach.

To, čo v Bratislave v týchto dňoch ešte len schválili, funguje v Trenčíne už vyše desať rokov. Pouliční umelci tu majú vyhradené plochy, na ktorých sa môžu beztrestne realizovať. "V Trenčíne máme už desať rokov VZN, v ktorom definujeme plochy, ktoré patria mestu a ktoré môžu využívať graffiti umelci, naposledy takáto veľká aktivita bola v podchode na Hasičskej ulici minulý rok na jar," vyjadrila sa hovorkyňa mesta  Erika Ságová. 

Ani na týchto vyhradených plochách však graffiti umelci nemôžu sprejovať svojvoľne. Mesto chce mať všetko pod kontrolou. "Treba si podať žiadosť na útvar hlavného architekta, k žiadosti je treba priložiť aj graficky návrh, tak aby sme videli, čo a aká výtvarná aktivita sa na danej ploche bude diať," pokračovala Ságová. Vedenie mesta zároveň priznáva, že vandalizmus v podobe takýchto čmáraníc a nápisov napriek ústretovému kroku z Trenčína nezmizol. "Toto VZN žiaľ nepomohlo, to znamená, že akonáhle sa objaví nejaká nová plocha, najlepšie nová stavba, tak samozrejme takmer okamžite je poznačená," dodala hovorkyňa mesta Trenčín. 

Podchod pre sprejerov

Grafitmi zdobený podchod. V Prešove s takýmto nápadom prišli už pred 8 rokmi. Sprejerom oficiálne odovzdali plochy, námety však museli najprv schváliť na papieri. Sprejerom vtedy zverili aj zastávku a predstaničný priestor. Ten teraz kompletne aj so zastávkou rekonštruujú. Graffiti však dočasne oživili starý chátrajúci pohľad. Verejné plochy dnes v Prešove nezdobia len sprejeri. Plot neďaleko centra mesta bol voľakedy hanbou, teraz je atrakciou lákajúcou pohľady.  

Sú to historické pohľady do minulosti zachytené umelcom. Niektoré miesta v Prešove už dnes neexistujú a tak ponúkajú okoloidúcim aj historickú exkurziu. 

Vandali zničili dielo sprejerov. Pozrite si video ako to dopadlo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy