Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Za preventívnu prehliadku sľubujú poisťovne odmeny. Od apríla sa zamerajú na ženy
Zdielať na

Za preventívnu prehliadku sľubujú poisťovne odmeny. Od apríla sa zamerajú na ženy

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva opätovne vyzvala ľudí, aby obálku s testovacou sadou na zistenie krvácania v stolici, ktorú si našli v poštovej schránke neignorovali. V apríli začnú v rámci národného skríningu pozývať na preventívne prehliadky zamerané na národy prsníkov ženy vo veku od 50 do 69 rokov. Poisťovne svojich poistencov za absolvovanie preventívnej prehliadky odmenia.

Cez 20-tisíc domácností dostalo v priebehu februára obálku s testovacou sadou. "Chcem apelovať na ľudí, ktorí tieto obálky dostali, že tieto obálky dokážu zachrániť život. Prevencia je tu na to, aby zdravý človek, ktorý nemá žiadne príznaky ochorenia, aby sme my dokázali odhaliť ochorenie v štádiu, kedy človek nemá žiadne ťažkosti," uviedla Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva SR. Od lekárov sa očakáva, že výsledok negatívny či pozitívny v priebehu marca posunú na spracovanie ďalej, čím ministerstvo získa prehľad o zdravotnom stave obyvateľstva a v niektorých prípadoch, ak odhalia rakovinu rakovinu, možno zachránia aj život.

"Ďalším skríningovým programom, ktorý nás čaká od 1. apríla je skríning prsníka, rakoviny prsníka, na ktoré budú pozývané ženy od 50 do 69 roku života," informovala ministerka zdravotníctva SR. Okrem toho, že poisťovne vyzývajú k preventívnym prehliadkam, ponúkajú za preventívne prehliadky aj benefity. "Po objednaní každá pacientka dostane do 15 dní termín na mamografické vyšetrenie," povedala Ľubica Hlinková, generálne riaditeľka VŠZP. "V prípade, že absolvujú naši poistenci preventívne prehliadky, na ktoré majú právo, tak posielame raz ročne odmenu, balíčky vitamínov," dodala Elena Májeková, členka predstavenstva Union poisťovňa.

Aby lekári pacientov vyzývali k preventívnym prehliadkam a v rámci skríningu zistené výsledky z testovania posunuli Dôvera zaplatí. "Vo finančnej motivácii pre lekára sú tri zložky. Je tam vyššia cena výkonu, je to v bezlimitnom prostredí a keď ide o lekára, ktorý má vyšší počet pacientov s preventívnou prehliadkou, tak má opäť vyššie pladby," objasnil Marián Faktor, riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, Dôvera. 

Od júna ministerstvo zdravotníctva rozbehne aj skríning rakoviny krčka maternice. Presný postup priblíži neskôr. Nárok naň ale budú mať ženy vo veku už od 23 do 64 rokov. "Je to nádorové ochorenie, ktoré sa dá naozaj diagnostikovať v úplne včasnom štádiu veľmi jednoduchým vyšetrením. A my za 30 rokov nielen, že nemáme skríning, ale zomierajú mladé ženy úplne zbytočne," dodal Stanislav Špánik, štátny tajomník MZ SR. 

Súvisiace články