Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
REBRÍČEK: Slovensko si v úrovni zdravotníctva pohoršilo, je sedemnáste
Zdielať na

REBRÍČEK: Slovensko si v úrovni zdravotníctva pohoršilo, je sedemnáste

Archívne video

BRATISLAVA / Ako informoval portál vZdravotníctve.sk, za rok 2018 sa Slovensko v rebríčku umiestnilo na 17. priečke, kým rok predtým bolo na 13. mieste. Celkovo nazbieralo 722 bodov, kým v predchádzajúcom roku to ešte bolo 749 bodov. V tom čase sa takmer dostalo do „klubu 800“, teda skupiny štátov, ktoré získali 800 a viac bodov. Za vlaňajšok sa však od nich vzdialilo.

Ako uvádza Health Consumer Powerhouse vo svojej správe, Slovensko stratilo body, keď pacienti horšie hodnotili dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Hoci dostupnosť všeobecného lekára zostala na Slovensku najlepšia v celej Európe, s dostupnosťou špecialistov sa to zhoršilo. Už väčšina pacientov uvádza, že sa k špecialistom bez odporúčania praktického lekára nedostane.

Celkovo si však Slovensko nepočínalo zle, dodávajú autori indexu. Negatívne hodnotenie získala krajina v niekoľkých ukazovateľoch, pri prežívaní pri onkologických ochoreniach, počte ochorení na MRSA (zlatý stafylokok odolný voči meticilínu), počte operácií sivého zákalu pacientov nad 65 rokov, transplantáciách obličiek, podiele dialýz vykonávaných mimo zdravotníckych zariadení, prevencii fajčenia, hypertenzii, pohybovej aktivite a pri používaní statínov. V ostatných kategóriách si Slovensko vyslúžilo pozitívne alebo neutrálne hodnotenie. Veľmi pozitívne napríklad dopadlo v prípade počtu potratov.

Pri drobnej korupcii sa SR ocitla v úzkej strednej skupine, keď neformálne platby lekárom uvádzajú pacienti ako občasné. Spolu so Slovenskom je v tejto skupine len Taliansko a Česká republika. Ostatné krajiny sa rozdelili na tie, ktoré podobné platby úplne odmietajú, a tie, kde sú neformálne platby bežné. Najhoršia situácia v tejto oblasti je v Albánsku, Maďarsku a Bulharsku.

Počet lekárov

Spolu s Maďarskom a Českou republikou si však SR odniesla prekvapivé prvenstvo – v počte návštev lekárov. Kým Maďari prídu za lekárom takmer 12-krát do roka, Česi a Slováci zhruba 11-krát. V spotrebe antibiotík je SR tiež pod európskym priemerom. Len niečo vyše 45 % pacientov vie, že antibiotiká nepomáhajú proti chrípke.

V kontexte celkových výsledkov sa na prvom mieste umiestnilo Švajčiarsko. Holandsko sa ocitlo na druhom mieste. Vymenili sa aj krajiny na treťom a štvrtom mieste, keď Nórsko zo stupienka víťazov zosadilo Dánsko.

Spomedzi krajín V4 spravila najlepší pokrok Česká republika, ktorá sa zo sedemnásteho miesta dostala na štrnáste. Slovensko sa prepadlo na sedemnástu priečku z trinástej. Poľsko pokleslo z 29. miesta na 32. pozíciu. Maďarsko sa tiež zhoršilo, z 29. miesta spadlo na 33. Zároveň sa tak stalo tretím najhoršie hodnoteným zdravotníctvom v Európe, keď horšie boli len Rumunsko a Albánsko.

Miesto Krajina
1. Švajčiarsko
2.  Holandsko
3.  Nórsko
4. Dánsko
5.  Belgicko
6. Fínsko
7. Luxembursko
8. Švédsko
9. Rakúsko
10. Island
11. Francúzsko
12. Nemecko
13. Portugalsko
14. Česká republika
15. Estónsko
16. Veľká Británia
17. Slovensko
18. Srbsko
19. Španielsko
20. Taliansko
21. Slovinsko
22. Írsko
23. Čierna Hora
24. Chorvátsko
25. Severné Macedónsko
26. Cyprus
27. Malta
28. Lotyšsko
29. Grécko
30. Litva
31. Bulharsko
32.33. Poľsko a Maďarsko
34. Rumunsko
35. Albánsko

Naši doktori používajú už aj elektronickú kartu pacienta. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy