Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jar už klope na dvere. Aké teploty nás čakajú?
Zdielať na

Jar už klope na dvere. Aké teploty nás čakajú?

BRATISLAVA / Pondelok bol v znamení prúdenia teplejšie vzduchu od severozápadu k nám. Naozaj sa k nám dostával teplý vzduch zo smeru, odkiaľ zvyčajne sa nad naše územie dostáva vzduch studený. Jednoducho, po okraji veľmi rozsiahlej a mohutnej tlakovej výše sa teplý vzduch z južných častí Európy obtáčal tak, že po severnom okraji tohto mohutného tlakového útvaru sa dostával od severozápadu k nám a k naším susedom. Pred tým ale stihol priniesť do Walesu až 20°C, veru, tak teplo bolo v pondelok na severe Británie.

Maximálna teplota v pondelok u nás dosiahla takmer 13°C na juhozápade, 11°C bolo v okolí Žiliny, ale aj Popradu. V utorok už bude všetko inak. Počasie ovplyvní síce rozpadávajúci sa, ale predsa len studený front. Na teplote v nížinách to veľmi nepocítime, ale prejaví sa chladnejší vzduch výskytom sneženia od asi 1300 m. Noc na utorok bude polojasná, postupne až oblačná s možným výskytom ranných hmiel. Teplota poklesne na +1 až -5°C, na juhozápade bude teplejšie, okolo 3°C. Začne silnejšie fúkať od severu až severozápadu. Cez deň počítajme s polooblačnou až oblačnou oblohou. Na severe a východe sa objavia slabé dažďové prehánky. Denná teplota od 10 do 14, na severe a východe od 4 do 9°C. Pozor, bude silno veterno!

"Vietor od severozápadu až severu bude mať v nárazoch rýchlosť až okolo 70 km/h. Na horách počítajte s teplotou vo výške 1500 m okolo 2°C, a milí lyžiari, pozor v tejto výške aj na silnú víchricu!," upozornila meteorologička  Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia. 

V ďalších dňoch bude u nás veľmi premenlivo. V stredu teplý front, s maximálnou teplotou od 5 do 12°C, vo štvrtok prúdenie teplého vzduchu k nám a vzostup teploty na 10 až 17°C, v piatok opäť studený front a pokles teploty na 4 až 11°C. pokračovala Miriam. 

"Bude to ešte skutočne pestré nad naším územím, ale povedala by som, že jar má už nohu vo dverách. Nechajme sa prekvapiť, kedy definitívne príde k nám. Pre nás, meteorológov, sa jar oficiálne začína už 1.marca," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy