Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Fico chce venovať väčšiu pozornosť sociálnemu štátu ako doteraz
Zdielať na

Fico chce venovať väčšiu pozornosť sociálnemu štátu ako doteraz

Zdroj: TV JOJ

Premiér Robert Fico chce venovať väčšiu pozornosť sociálnemu štátu ako doteraz, ale pri zachovávaní Maastrichtských kritérií.

Premiér Robert Fico chce venovať väčšiu pozornosť sociálnemu štátu ako doteraz, ale pri zachovávaní Maastrichtských kritérií.

"Toto je sociálnodemokratická vláda. Nemôže v mene ekonomických výsledkov všetko obetovať. Pri zostavovaní rozpočtu na rok 2009 budeme hovoriť aj o budovaní sociálneho štátu pri zachovaní Maastrichtských kritérií," vyhlásil dnes Fico v relácii Slovenskej televízie O päť minút dvanásť.

Podľa neho sa osvedčila bonifikácia hypotekárneho úverovania. Jeho vláda chce viac podporovať mestá pri výstavbe nájomných bytov. "Na konci tohto roka môžem garantovať vianočný príspevok. Môžem garantovať, že pôjdeme v línii nezvyšovania ceny diaľničných známok," dodal.

Podľa Fica netreba vytvárať atmosféru, že zavedenie eura bude žiadať nejaké kompenzácie. "My sa neobávame inflácie. Držíme ju pod kontrolou," uviedol premiér s tým, že v nových členských krajinách EÚ je vyššia inflácia než na Slovensku. Pripustil však, že existujú takí, ktorí chcú pristúpiť k špekulatívnemu zvyšovaniu cien. Vláda chce v novele Trestného zákona zagarantovať, že keď niekto špekulatívne zvýši ceny, bude to trestný čin. "Keby došlo k mimoriadnym situáciám, ktoré nepredpokladáme, máme pripravené rezervy," povedal.

Nie každý na politickej scéne, je podľa Fica nadšený, že sa euro zavádza. Teraz sa preto niektorí snažia vytvoriť obraz, že bude drahšie. "Ceny od roku 1990 akcelerujú rýchlejšie než platy," upozornil. Jeho vláda však bude vytvárať všetky predpoklady, aby mzdy išli primerane hore.

Fico priznal, že vývoj cien potravín a palív sa dá ťažko ovplyvňovať, pretože je to celosvetový problém. Podľa neho však vláda vyberie okruh 20 základných potravín a bude kontrolovať za koľko prichádza tovar do obchodu a za koľko sa predáva.

Fico kritizoval opozíciu, že sa nechce zaviazať k Deklarácii spoločenskej zhody. "Mala by sa k nej pridať každá politická strana opozície. Dôchodcovia to cez svojich reprezentantov zvládli. Tí, ktorí majú stotisícové platy v opozícii, chodia po televíziách a vykrikujú. Je mi ľúto, že dnes chcú vytĺkať politický kapitál," zdôraznil predseda vlády.

Zdielať na

Najčítanejšie správy