Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Chce podať trestné oznámenie na Slotu
Zdielať na

Chce podať trestné oznámenie na Slotu

Zdroj: TV JOJ

Predseda občianskeho združenia Nomos Regionalizmus János Bósza chce podať trestné oznámenie na predsedu SNS Jána Slotu za sústavné podnecovanie nenávisti k maďarskému národu.

Predseda občianskeho združenia Nomos Regionalizmus János Bósza chce podať trestné oznámenie na predsedu SNS Jána Slotu za sústavné podnecovanie k národnej, rasovej a etnickej nenávisti, za vyhrážanie skupine osôb maďarskej národnosti pre ich príslušnosť k maďarskému národu.

Ako uviedol Bózsa, Slota podnecuje nenávisť medzi maďarským a slovenským národom, čo vedie nepriamo k obmedzeniu práv a slobôd príslušníkov maďarskej národnej menšiny.

Bózsu nahneval posledný Slotov výrok po piatkovom rokovaní Koaličnej rady, keď uviedol, že na obálke učebnice dejepisu, podľa ktorej sa vyučuje na slovenských školách s vyučovacím jazykom maďarským je "maďarský šašo na koni v Budapešti".

Bózsa upozornil, že na fotografii je uhorský kráľ sv. Štefan, ktorý bol zakladateľom Uhorska, spoločného 1000-ročného štátu Maďarov a Slovienov, od 18. storočia Slovákov, a iných etník. "Pán Slota vy ste šašom a hanbou slovenského národa, Európskej únie a nie sv. Štefan," vyhlásil Bózsa vo svojom stanovisku.

Maďarská národná menšina podľa Bózsu nič iné nežiada, len to, čo Slováci žiadali od Čechov v roku 1918, slobodu a autonómiu slovenskému národu. "Aj Maďari žiadajú len to isté, nechcú byť na vlastných 1000-ročných územiach druhotným človekom, chceme rovnaké práva a k tomu európsky štandard, spoločnú územnú autonómiu," vyhlásil Bósza.

Zdielať na

Najčítanejšie správy