Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Situácia na neurochirurgii sa upokojila. Operačné stoly majú už tri
Zdielať na

Situácia na neurochirurgii sa upokojila. Operačné stoly majú už tri

BRATISLAVA / Napätie na neurochirurgickej klinike v Bratislave sa už upokojilo. Prvé verejné obstarávanie na nové operačné stoly sa totiž skončilo a problém odstránili. Tvrdia to zhodne všetky dotknuté strany. K dispozícii majú teraz tri funkčné stoly a operuje sa naplno.

"Ministerstvo zdravotníctva SR je od Univerzitnej nemocnice Bratislava informované, že situácia na uvedenej klinike je stabilizovaná a operuje sa v plnom rozsahu," uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. "Zdravotná starostlivosť o pacientov je plnohodnotne zabezpečená," dodala Eva Kliská, hovorkyňa UNB. 

​Operačné stoly na klinike neurochirurgie dlhodobo chýbali. Z troch im ostal len jeden a museli odsúvať operácie. Lekári preto poslali dva otvorené listy s prosbou o pomoc poslancom na výbor pre zdravotníctvo. Teraz je už ale situácia iná. "Čo sa týka verejného obstarávania môžeme potvrdiť, že od 4. februára bol na kliniku dodaný jeden stôl," informovala Zuzana Eliášová. Podľa staničnej sestry ide o mimoriadne dôležitú techniku, ktorú treba dobíjať denne 6 až 8 hodín. "Dokážeme na nich robiť všetky operácie hlavy, či to už je v polohe v sede alebo v priamej polohe. Takisto dokážeme urobiť všetky stabilizácie chrbtice," povedala staničná sestra.

Teraz je stav na klinike taký, že nový stôl už majú na trvalo, druhý je pôvodný, ktorý bol jediný funkčný a tretí je stále požičaný. Na ten ešte zrýchlené elektronické obstarávanie neskončilo. "Pokiaľ sa nič závažné nestane, operácie by nemali byť odkladané," uviedol Andrej Šteňo, prednosta neurochirurgickej kliniky. "Ďalší stôl plánuje byť dodaný v apríli," dodala Zuzana Eliášová. Malo by sa tak stať hneď na začiatku mesiaca. Potom už budú môcť požičaný stôl vrátiť. To ale nie je jediná zdravotnícka technika, ktorá na klinike chýba. Personál čaká aj na dodanie neuronavigácií, ktoré sú pri tak náročných operáciách nevyhnutné. Teraz používajú požičané. "Presne naviguje, kde ten tumor sa nachádza, akej je veľkosti a počas operácie, keď sa ten tumor zmenšuje, automaticky sa dá urobiť sono," vysvetlila staničná sestra. "Verejné obstarávanie na neuronavigáciu bolo vyhlásené minulý týždeň," dodala Eva Kliská. 

Okrem toho na klinike stále zápasia aj s veľkým podstavom sestier. Teraz ich chýba 15. "Robíme všetky potrebné kroky na zlepšenie tejto situácie. Ponúkame finančné a nefinančné benefity a možnosť vzdelávania na vysoko špecializovaných pracoviskách koncových nemocníc a po získaní praxe možnosť kariérneho postupu," informovala hovorkyňa UNB. 

A novinky nastali aj ohľadom lekárov. "Lekárov máme 17. Jeden z nich, ktorý robí len na čiastočný úväzok je vo výpovednej lehote. Ale na stole máme tri žiadosti o zamestnanie, kde rátame s možnosťou nástupu od 1. júla tohto roku," dodal Andrej Šteňo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy