Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čižnár prezradil kedy by mala padnúť prvá obžaloba v prípade vraždy Kuciaka a jeho priateľky
Zdielať na

Čižnár prezradil kedy by mala padnúť prvá obžaloba v prípade vraždy Kuciaka a jeho priateľky

BRATISLAVA / Od úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice o štyri dni uplynie presne rok. Žiadna obžaloba ale ešte v tejto veci nepadla. Podľa generálneho prokurátora sa tak stane najskôr v lete. No zároveň tvrdí, že vyšetrovanie je vo veľmi dobrom stave.

"Možno, by to mohlo byť niekedy v druhej polovici leta," vyjadril sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár v nedeľnej relácii na TA3. "Vo vyšetrovaní vždy môžu nastať nejaké nové okolnosti," povedal advokát rodičov Jána Kuciaka Roman Kvasnica. Podľa generálneho prokurátora popravu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyšetruje historicky najväčší tím, ktorému plne dôveruje. Okrem toho uviedol, že sú už blízko k objednávateľom, ktorí v tejto veci Alenu Zsuzsovú oslovili. Detaily ale neprezradil.  "Áno sú tam indície. Sme k nim bližšie. Pracujeme z viacerými menami," pokračoval Čižnár.

"Vyšetrovanie napreduje veľmi intenzívne, konajú naozaj veľmi promptne a robustne. Takže ja pevne verím, že sa dopracujeme k objednávateľovi alebo objednávateľom v krátkom čase," vyjadril sa advokát Zlatici Kušnírovej Daniel Lipšic. Obvineniam v tejto veci čelia traja muži a Alena Zsuzsová, ktorá mala podľa polície popravu dvoch mladých ľudí organizovať.  

"Tie obvinenia boli mimoriadne dôvodné. Myslím si, že vyšetrovanie zatiaľ postupuje zákonne. Asi polícia bude musieť tvrdo pracovať, aby boli postavení pred súd všetci objednávatelia," pokračoval Kvasnica. Okrem toho šéf prokuratúry potvrdil aj informácie o tom, že Jána Kuciaka chceli páchatelia pred vraždou najskôr uniesť. "To boli iba úvahy a ďalej sa v nich nekonalo," povedal Čižnár. Situácia je ale najťažšia najmä pre rodičov obetí. "Ten objednávateľ, to už teraz začínam mať obavy, či sa to vôbec kedy dozvieme," vyjadrili sa Kuciakovci a pokračovala aj matka Martiny. "Ja pevne dúfam a je tam taká malá iskrička nádeje, že keď sme už nasmerovaní, len treba ísť tým smerom ďalej a dotiahnuť to do konca."

Čižnár aj o troch plánovaných úkladných vraždách

Jaromír Čižnár prezradil aj to, ktorý poškodený z plánovaných troch úkladných vrážd unikol smrti len zhodou náhod. Páchatelia chceli totiž zlikvidovať Daniela Lipšica, Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku. Pritom túto vec už rieši inšpekcia rezortu vnútra. "U pána Žilinku len neaktuálne informácie zabránili tomu, že sa to neposunulo k tej vražde," prezradil.

Vec prípravy troch vrážd známych mužov od prípadu Jána Kuciaka oddelili, čo vyvolalo vlnu kritiky. Podľa obhajcu Kuciakových rodičov ide o nezákonný krok. "Nepovažujem za príliš šťastné, jak sa destabilizuje vyšetrovanie prípadnými administratívnymi úkonmi ministerky vnútra," poznamenal Kvasnica. "Jediné, čo je nezrozumiteľné na celej veci je to rozdelenie vyšetrovania. Neboli žiadne problémy, veci navzájom súviseli," upozornil Lipšic. Detaily z vyšetrovania popravy novinára chcú dozorujúci prokurátori prezradiť tesne pred výročím tohto nešťastia. 

Pozrite si reportáž, kde Čižnár prehovoril o ďalších detailoch týkajúcich sa celého prípadu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy