Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zábava či vzdelanie. Ples na základnej škole nebol len obyčajným tancom
Zdielať na

Zábava či vzdelanie. Ples na základnej škole nebol len obyčajným tancom

VRANOV NAD TOPĽOU / Študentky prišli do školy v spoločenských šatách, ich spolužiaci v oblekoch. Základná škola na Lúčnej ulici vo Vranove nad Topľou pre nich počas vyučovania zorganizovala naozajstný ples, so všetkým čo k tomu patrí. Spolu so zábavou, sa ale aj učili. Do života dostali základy spoločenského správania a etikety.

"Najvyššie postavenie v etikete má žena, druhý je muž. Ale pozor, po schodoch pôjde prvý muž ako prvý," uviedla Martina Baníková, odborníčka na protokol. Ak sa na ples nevhodne oblečiete, budete sa cítiť nepríjemne. Etiketa je totiž základ.

​Všetko má svoje jasné pravidlá. Nevedomosť a improvizácia sa rozhodne nepripúšťajú. "Pani hostiteľka vás odzbrojí, pretože ako prvá podá ruku dáme z druhého páru. Ak sa nepoznáte, stačí povedať len "Dobrý večer."," pokračovala odborníčka na etiketu.   

Nástrahy číhajú doslova na každom kroku. Aj na pohľad jednoduché veci, sú naozaj komplikované. Častým strašiakom zvyknú byť tanečné kroky. Ani pri stole sa hostia nemôžu správať ako sa im zachce. Muži si napríklad môžu odložiť sako, no má to háčik. "Ak sa opýtajú všetkých dám pri stole a všetky budú súhlasiť," upozornila Martina Baníková. "Na škole samostatný predmet ako spoločenská výchova nie je a ak to má dievča v tom veku vžité, tak je to len dobré," povedala Blažena Matisová riaditeľka ZŠ Lúčna Vranov nad Topľou.

Eduples dal žiakom základy spoločenskej etikety. Zmyslom praktických ukážok bolo, aby si na jednotlivé situácie spomenuli v správnom momente. "Tie deti dostanú krásne informácie o tom, ako sa majú správať niekedy v budúcnosti a je to na nich vidieť, že ich to zaujíma a baví," dodala Erika Barkolová, moderátorka EDU plesu. 

Výborná hudba, skvelá zábava a vyše 400 hostí, aj takto vyzerá ples Čechov a Slovákov v Manchestri:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy