Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obavy rodičov sa potvrdili. Za smrť ich dcéry môže pochybenie nemocnice
Zdielať na

Obavy rodičov sa potvrdili. Za smrť ich dcéry môže pochybenie nemocnice

SEREĎ/GALANTA / Obavy rodičov Jarašovcov, ktorí zo dňa na deň prišli o milovanú dcérku Dianku, sa potvrdili. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou totiž skonštatoval, že nemocnica v Galante pochybila. Jeden a pol ročné dievčatko tam liečili ešte v októbri 2017. Ubolená mama na verdikt úradu čakala takmer rok a pol.

"To nie je o úľave, to je o tom, že to máme konečne čierne na bielom," vraví nešťastná matka Jana Jarašová. "Napriek tomu, že mi rozprávali, že je všetko v poriadku. A že prebieha tá liečba tak, ako má. Zomierala mi na rukách a oni stále tvrdili, že len spinká," opisuje udalosti so slzami v očiach. 

Malú Dianku najskôr liečili v nemocnici v Žiari nad Hronom, odtiaľ ich však prepustili. Následne si jej zdravotný stav vyžiadal opätovnú hospitalizáciu a to už bolo v nemocnici v Galante. Tam sa jej stav zhoršil natoľko, že ju vrtuľník previezol v kóme do Bratislavy. 

Nedostatočná leičba

​"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na základe vykonaného dohľadu skonštatoval, že zdravotná starostlivosť nebola maloletej pacientke, zo strany nemocnice s poliklinikou Galanta, poskytnutá správne. U poskytovateľa všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom úrad pochybenia nezistil," uviedla hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová. 

Zdravotnícky personál sa podľa úradu dopustil viacerých chýb. Ako je napríklad to, že pri príjme dievčatka neurobili žiadne laboratórne testy. "Pričom neboli včas a v dostatočnom rozsahu vykonané diagnostické vyšetrenia a z toho vyplývajúca ďalšia liečba," pokračuje Pivarčiová. 

Vyjadrenie nemocnice

Vedenie nemocnice vyjadrilo nad náhlym odchodom Dianky ľútosť. Voči verdiktu úradu sa ale chce brániť odvolaním."Sme presvedčení, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá správne. Úradom tvrdené pochybenia nemali priamy súvis so samotným úmrtím," informoval hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ. 

Dievčatku okrem iných problémov zistili aj smrteľný rotavírus. Nemocnica si ale stojí za svojim lekárskym tímom.

Rodičia bojujú ďalej 

Užialení rodičia malej Dianky sú odhodlaní ďalej bojovať za svoju pravdu. Chcú totiž, aby za jej smrť bola vyvodená zodpovednosť. Tento prípad pritom vyšetruje aj polícia, ktorá teraz čaká na výsledky znaleckých posudkov. "Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre prečin usmrtenia na chránenej osobe. Vyšetrovateľ vykonáva potrebné procesné úkony," informuje policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy