Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ústavní sudcovia čo nevidieť vyzliekajú taláre, v parlamente sa na náhradníkoch zatiaľ nezhodli
Zdielať na

Ústavní sudcovia čo nevidieť vyzliekajú taláre, v parlamente sa na náhradníkoch zatiaľ nezhodli

BRATISLAVA / Koaliční spojenci sa nevedia dohodnúť na menách, ktoré by mali obsadiť ústavný súd. Smer-SD začal spochybňovať poslanca za Most-Híd Petra Kresáka, Béla Bugár naopak odkazuje, aby Robert Fico radšej nerátal s podporou jeho poslancov. Hodiny na ústavnom súde medzitým tikajú čoraz hlasnejšie.

O týždeň už na ústavnom súde v Košiciach neostane kameň na kameni. Skončí sa funkčné obdobie trištvrtiny sudcov. Poslanci ale doteraz neboli schopní nájsť zhodu v kandidátoch, ktorí by ich nahradili. Spoločnú reč zatiaľ nenašli ani v koalícii. "Mali sme každý vybrať a na poslednú chvíľku, keď už každá strana má svoju predstavu, tak si sadneme, tak k tomu asi teraz nedôjde," uviedol predseda Most-Híd Béla Bugár. "Odmietame účelové obštrukcie, chceme ponúknuť 18 kandidátov, ale tie rokovanie sú zložité," povedal poslanec za Smer-SD Erik Tomáš. 

Podľa Milana Uhríka od Kotlebovcov si koalícia takpovediac mapovala možnú podporu už aj v ich klube. "Nejaké náznaky boli, ale to je úplne prirodzené, aj opozícia sa zaujímala," povedal Uhrík.

Ružové to zatiaľ nie je ani pri najdiskutovanejších menách tejto voľby - Robertovi Ficovi a Petrovi Kresákovi. Količní spojenci sa nateraz do ich vzájomnej podpory neženú. "Budem navrhovať klubu, aby sme nehlasovali za pána Fica," uviedol Bugár. Kresáka začal Smer-SD spochybňovať po tom, čo Igor Matovič upozornil na jeho možnú spoluprácu s ŠTB. "Pán Kresák je vynikajúci právnik, ale tieto informácie musí dôveryhodne vysvetliť, inak to považujeme za problém," povedal Erik Tomáš.

"Ja sa obávam, že toto mohlo potešiť jedine Roberta Fica a táto otázka mala zaznieť už skôr, lebo mohla narušiť aj dohody v rámci opozície," uviedol poslanec za SaS Martin Klus.

Opozícia sa zatiaľ zhodla na 11 menách, no sama pri utorkovom hlasovaní na ich pretlačenie nevystačí. Prezident Kiska tak bude mať reálne tri dni na to, aby z kandidátov vybral vhodných sudcov. Je ale vysoko pravdepodobné, že nedostane kompletný zoznam, ale aj to, že o sudcoch bude rozhodovať až jeho nasledovník. "Voľba sa zdržovala kvôli ambíciám jedného človeka, teraz sme v stresovej situácii a koalícia ešte stále politikárči," povedala poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová.

Druhý deň rozpravy o ústavných sudcoch bol v parlamente búrlivý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy