Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pod mužom sa prelomil ľad. Podchladený skončil v nemocnici
Zdielať na

Pod mužom sa prelomil ľad. Podchladený skončil v nemocnici

PARTIZÁNSKE / Presne pred rokom cvičili hasiči z Partizánskeho na tunajšom jazere zvanom bager záchranu korčuliara, pod ktorým sa prelomí ľad. V sobotu podvečer tam ale tá istá partia hasičov vyrážala na ostrý zásah. Ľad sa prelomil pod 60-ročným mužom.

V Partizánskom sú už niekoľko dní plusové teploty. Napriek tomu sa 60-ročný muž prišiel na tunajšie jazero korčuľovať. "K jazeru prišiel pán v rokoch na bicykli, zrazu vytiahol korčule a ja som neveril vlastným očiam. Natiahol korčule a išiel sa korčuľovať," uviedol okoloidúci. Pri pohľade na vrstvu ľadu, ktorá pokrýva jazero bolo jasné, že korčuliar poriadne riskoval. "Vzhľadom k tomu že sa oteplilo, ten ľad už pevný nebol. Ja by som na ten ľad nevyliezol. Bezpečne to nevyzeralo," dodal okoloidúci.

Pár minút potom ako sa začal korčuľovať, sa z jazera začalo ozývať volanie o pomoc. Okoloidúci privolali hasičov. "Osoba, pod ktorou sa preboril ľad sa nachádzala cca 30 metrov od brehu. Bola v pokoji, komunikovala, žiadnu paniku nerobila," povedal veliteľ zásahu v Partizánskom Ladislav Macho. 

Hasiči museli konať veľmi rýchlo. Presne pred rokom si na rovnakom mieste cvičili, čo v takejto situácii robiť. Tentoraz išli naostro. "Príslušník sa naviazal na lano a za pomoci bodcov sa dostal k osobe," dodal Macho. Hasiči za pomoci policajtov muža dostali na breh. Tu sa ho ujali záchranári. "Muž bol podchladený. Záchranári ho ošetrili, stabilizovali a previezli do nemocnice," povedala hovorkyňa záchrannej služby Alena Krčová. 

Korčuliar je momentálne hospitalizovaný v nemocnici v Partizánskom. Je mimo ohrozenia života. K tomu, čo sa stalo, sa vyjadriť odmietol. "Bolo šťastím, že mal na sebe neoprénový oblek, takže to nenasiaklo vodou a nestiahlo ho to pod hladinu," povedal Macho. V momente, keď ho vytiahli z vody, bola jeho telesná teplota 28 stupňov Celzia. Podľa odborníkov je korčuľovanie na vodných plochách v týchto dňoch obrovským hazardom. "Ten ľad už nie je taký stabilný a treba si dávať pozor," dodal Macho. 

Nahromadené ľadové kryhy na rieke Kysuca znepokojovali obyvateľov. Odmäk totiž priniesol vodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy