Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medvede sa pomaly prebúdzajú. Niektoré podľa lesníkov túto zimu ani nezaľahli
Zdielať na

Medvede sa pomaly prebúdzajú. Niektoré podľa lesníkov túto zimu ani nezaľahli

TATRY / Aj napriek tomu, že je ešte len február, medvede na severovýchode Slovenska pri poľských hraniciach už vyliezajú zo svojich brlohov. Môže za to vlna oteplenia, ktorú priniesli uplynulé dni, ale aj to, že niektoré medvede nešli spať vôbec.

Autentické zábery medveďov vznikli v beskydských lesoch na slovensko-poľskom pohraničí. Aj napriek tomu, že je zima v plnom prúde, niektoré medvede už vyliezajú zo svojich brlohov. "Išiel som po lese a pozerám, medveď. Tak som sa s ním trochu porozprával a poslal som ho spať," uviedol lesník Kazimierz Noźka.

Skoršie prebudenie niektorých medveďov spôsobilo pravdepodobne oteplenie, ktoré sme zaznamenali v posledných dňoch. V beskydských lesoch sa snehová pokrývka postupne zmenšuje, čo v nich navodzuje zrejme pocit, že sa blíži jar. To môže byť ale pre medveďa nebezpečné. "Aj minulý rok sa jeden z medveďov predčasne zobudil. Vošiel do doliny a potom sa vybral dokonca do Zakopaného. Zaspať sa mu už nepodarilo a hladoval," povedal Jozef Hybler z TANAP-u.

Medveď ale nie je pravý zimný spáč a aj počas zimy zo svojej nory vylezie. "Ako sa hovorí aj medveďovi občas tečie do brloha, tak asi čosi na tom pravdy bude. On sa potrebuje občas prejsť, možno vyprázdniť a znova zaľahnúť na zimný spánok," dodal Hybler. 

V beskydských lesoch na pohraničí sa sneh topí podstatne viac. Samotní lesníci priznávajú, že medvede sú už hore. "Máme medvede, ktoré ešte spia, ale viac je takých, ktoré sa zobudili, prípadne vôbec nešli ani túto zimu spať," dodal Noźka. O niečo lepšia je situácia vo Vysokých Tatrách. Medvede sa zatiaľ držia v okolí brlohov. "Sledujeme ich a zatiaľ sa naozaj držia v okolí brlohov. Síce sa na prelome rokov jeden medveď objavil v Koščieliskej doline, ale to išlo o malého neskúseného samca," povedal Filip Zieba z TANAP-u.

Na rozdiel od beskydských lesov na severovýchode Slovenska, v Tatrách také skoré prebúdzanie medveďov zdá sa, nehrozí. "Predpokladáme, že ešte nejaký mesiac sa uložia na pokračovanie zimného spánku," uviedol Hybler.

Uprostred zimy sa malý, asi trojročný medveď zobudil a začal sa topiť v potoku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy