Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Horskí záchranári zasahovali vo viacerých strediskách. Zachraňovať museli desiatky turistov
Zdielať na

Horskí záchranári zasahovali vo viacerých strediskách. Zachraňovať museli desiatky turistov

TATRY / Horskí záchranári mali cez víkend, najmä v sobotu, plné ruky práce. Zasahovať museli hneď v niekoľkých oblastných strediskách. Pomáhali desiatkam zranených lyžiarov i turistov a vyrážali na zásahy aj priamo do terénu.

"Mali sme viac ako 30 zásahov na lyžiarskych tratiach a okrem toho tu bolo 5 volaní priamo z horského terénu," informoval riaditeľ HZS Jozef Janiga. Každý jeden zásah bol pre záchranárov mimoriadne náročný a nebezpečný, napríklad aj ten pod Končistou vo Vysokých Tatrách. Pre silný vietor tu zásah nemohli dokončiť leteckí záchranári, a tak kolegov z horskej služby vyviezli aspoň najbližšie ako sa dalo. Zraneným Poliakom ale ako prví pomohli náhodní skialpinisti. "Ošetrili ich, vykopali záhrab, urobili protiveternú stenu, zateplili ich a počkali na náš príchod. Bez týchto dobrodincov by zrejme boli dosť podchladení," vyjadril sa vedúci záchrany HZS Vysoké Tatry Martin Matúšek. 

Poľskú dvojicu mal sprevádzať necertifikovaný poľský sprievodca, tomu sa nič nestalo. Boli ale na mieste, kde nemali čo robiť. Nie je tu žiadny chodník a nemali žiadnu výstroj. Teraz môžu hovoriť o veľkom šťastí, prežili totiž viac ako pol kilometrový pád. Poliaci mali po páde v žľabe poranené najmä spodné končatiny ale boli pri vedomí. Ich transport bol pre silný vietor ale veľmi nebezpečný a náročný. Tu totiž nevedie chodník priamo do údolia. 

Napriek náročnosti Poliakov dostali dole. Táto dvojica nebola ale jediná vo Vysokých Tatrách, ktorá potrebovala pomoc. Pod Téryho chatou sa zranila česká turistka. Tej pomohli leteckí záchranári, no a neskôr sa nad Zamkovského chatou poranil Poliak. Tomu pomáhali zamestnanci chaty a horolezci. 

Horskí záchranári ale varujú, že v Tatrách teraz nie sú podmienky najideálnejšie. "Sneh je vplyvom oteplenia a v noci nízkych mrazov veľmi tvrdý. Čiže ten pohyb v tomto prostredí je veľmi komplikovaný. Určite nechodiť bez potrebného vybavenia, stúpacie železá. V traverzoch ale nebudú stačiť ani retiazkové mačky ale naozaj stúpacie železá s hrotmi. Potrebné sú aj stúpacie paličky ale k tomu odporúčam aj cepíny," dodal Jozef Janiga. 

Pred pár týždňami mali záchranári mimoriadne náročný víkend. Zasahovali až 20-krát. Pozrite si reportáž, čo sa dialo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy