Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z trhu sťahujú ďalší liek vhodný aj na cukrovku
Zdielať na

Z trhu sťahujú ďalší liek vhodný aj na cukrovku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Štátny ústav pre kontrolu liečiv informoval na svojej webovej stránke o stiahnutí lieku Irbesartan Actavis 300 mg z trhu. Dôvodom stiahnutia je nedostatok v kvalite – prítomnosť nedeklarovanej častice v účinnej látke.

ŠÚKL sťahuje zo slovenského trhu liek Irbesartan Actavis 300 mg. K stiahnutiu lieku pristúpil držiteľ rozhodnutia o registrácii (TEVA Pharmaceuticals Slovakia, s. r. o.) v nadväznosti na aktuálne testovanie liekov s obsahom sartanov.

Šarža č. 015418 sa sťahuje z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. Dôvodom jej stiahnutia je nedostatok v kvalite – prítomnosť nedeklarovanej častice v účinnej látke. Liek Irbesartan Actavis sa u dospelých pacientov používa na liečbu esenciálnej hypertenzie a liečbu ochorenia obličiek u pacientov s hypertenziou a diabetom mellitus 2. typu ako súčasť antihypertenzívneho liekového režimu.

Dostupnosť liečby pre pacientov týmto rozhodnutím podľa ŠÚKL ohrozená nie je. "Stiahnutie z trhu má preventívny charakter a ochraňuje bezpečnosť a zdravie pacienta," informoval ústav. Pacientom, ktorí liek užívajú, nehrozí akútne nebezpečenstvo, náhle prerušenie liečby preto ŠÚKL neodporúča.

Brexit môže mať tvrdý dopad aj pre Slovensko. Dôležité lieky by sa k nám totiž nedostali. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy