Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máte strach nahlásiť nekalé praktiky zamestnávateľa? Získate špeciálnu ochranu
Zdielať na

Máte strach nahlásiť nekalé praktiky zamestnávateľa? Získate špeciálnu ochranu

BRATISLAVA / Pre ľudí, ktorí upozornili na šafárenie s majetkom, či nekalé praktiky u svojich zamestnávateľov, bola odpoveďou šikana, prišli o prácu alebo sa ocitli pred súdom. Toto by sa už čoskoro malo skončiť - takéto osoby by mal chrániť špeciálny úrad.

"Začali osobné útoky na moju osobu, nastala takzvaná šikana na ministerstve, bol sfalšovaný list, v tomto liste som sa ja mala vzdávať funkcie," opisuje udalosti takzvaná whistleblowerka Zuzana Šubová, ktorá pracovala ako úradníčka na ministerstve pôdohospodárstva. Nátlak zo strany šéfa mala zažívať, keď upozornila na predražené služby externej firmy. Ministerstvo to odmieta, faktom je, že úradníčka tam už nepracuje.

Svoje si zažil aj lesník Matúš Hríbik a to priamo od vedenia Štátnych lesov: "Nahlásil rozkrádanie stromčekov v lese, tiež požiadal o ochranu, akú majú mať whistlebloweri, ale ju nedostal, naopak, on bol vyšetrovaný," hovorí Zuzana Petková z organizácie Zastavme korupciu. 

Rozprávať by mohli aj bývalé zamestnankyne našich univerzít Marta Bočeková a Zuzana Melicherčíková, ktoré po odkrytí šafárenia či podozrivých prijímačiek prišli o prácu a čelili ťahaniciam po súdoch.

Prísľub ochrany

Vláda sľubuje, že k podobným prípadom už v budúcnosti nedôjde. Má tomu zabrániť nový úrad na ochranu ohlasovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý dá whistleblowerom potrebnú ochranu na pracovisku. "Nemal by byť vyhodený, premiestnený, znížený plat - je tam mnoho vecí, ktoré by zamestnávateľ mohol vyvodzovať," menuje riaditeľ Bezpečnostnej rady SR Peter Kovařík. 

Otázka ale je, bude to fungovať? "V tejto krajine, keď sa ľudia na niečo upozornia, tak sa im dejú krivdy, ich vyhodia z práce, niekedy ich aj zabijú a teraz chcú vytvoriť úrad, aby to maskovali," myslí si poslanec Miroslav Beblavý (SPOLU). "Všetko závisí od toho, kto ten úrad povedie a tak, ako je to nastavené, myslím, že by to mohlo fungovať," hovorí Petková. 

"Či nám budú veriť sa môže ukázať len konkrétnymi skutkami, ja budem robiť všetko pre to, aby sa vnímanie spoločnosti menilo k lepšiemu," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Kontrola politikov

Ochrana whistleblowerov je pritom možná aj v súčasnosti. Je však komplikovaná a málokto o nej vie. Aj preto o ňu doteraz reálne požiadalo len pár desiatok ľudí. Nový úrad by mal zamestnancom poskytnúť servis aj pri súdnych sporoch. 

"V budúcnosti by mohol napríklad kontrolovať aj politikov a verejných činiteľov a kontrolovať majetkové priznania," dodáva Petková. Nový zákon začne platiť od marca. Úrad však reálne prevezme prvé prípady zrejme až začiatkom budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy