Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Skončila sa kontrola poľského mäsa, zostáva čakať
Zdielať na

Skončila sa kontrola poľského mäsa, zostáva čakať

BRATISLAVA / Presne 1 308 kontrol v školských aj predškolských zariadeniach spoločného stravovania. Regionálne úrady verejného zdravotníctva ich začali vykonávať v deň oznámenia, že na Slovensko bolo vyvezené mäso z ilegálne zabíjaného dobytka v Poľsku. S výsledkami vo štvrtok hlavný hygienik oboznámil aj členov parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

"Do 12 zariadení spoločného stravovania bolo distribuovaných 226 kilogramov inkriminovaného mäsa. V prípade školských zariadení, bolo inkriminované mäso v množstve 42 kilogramov distribuované do jednej školskej jedálne. Pri kontrolách 12 zariadení spoločného stravovania sa nepodarilo presne určiť, či išlo o mäso z tohto bitúnku," informuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ide o 158 kg mäsa, ktoré bolo použité na prípravu rôznych hotových pokrmov. V danej veci momentálne prebiehajú šetrenia hygienikov v spolupráci s prísušnými orgánmi veterinárnej správy. Dobrou správou je, že Úradu verejného zdravotníctva v súvislosti s požitím rizikového poľského mäsa neboli nahlásené žiadne zdravotné problémy ani ochorenia. 

"V súčasnosti sme v podstate skončili s touto cielenou kontrolou, nakoľko všetko mäso, čo nám bolo nahlásené cez výstražný systém, tak sme vykonali," dodal hygienik. 

No keďže nešlo o prvý problém z potravinami pochádzajúcimi z Poľska, čoraz častejšie sa hovorí o potrebe prijatia opatrení, ktoré by tomu mali v budúcnosti zabrániť. "Počkáme si na závery Európskej komisie, ako vyhodnotí kontrolu, ktorá tam prebieha, prípadne, aké odporúčania dá aj ostatným členským štátom, do ktorých bolo toto mäso dovezené," uviedol Mikas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy