Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mestu hrozí exekúcia. Rokovania o parkovacom systéme uviazli na mŕtvom bode
Zdielať na

Mestu hrozí exekúcia. Rokovania o parkovacom systéme uviazli na mŕtvom bode

KOŠICE / Košiciam hrozí exekúcia, ktorá by nakoniec mohla mať dopad aj na samotných obyvateľ. Už sa totiž zdá, že vyjednávanie ohľadom parkovísk medzi mestom a prevádzkujúcou spoločnosťou uviazlo na mŕtvom bode, a to aj napriek tomu, že vo veci rozhodol súd.

V Košiciach opäť otvorila rokovanie zakliata tma parkovania. Mesto sa síce rozišlo so súkromnou firmou, ktorá tam prevádzkovala parkovné, ale tá bez odškodného odísť odmieta. Súd predbežne rozhodol o tom, že ich mesto zatiaľ musí nechať podnikať ale novozvolený primátor to rázne odmieta. "Mesto Košice i naďalej je prevádzkovateľom systému v meste Košice," uviedol Jaroslav Polaček,  primátor mesta Košice. "Jeho správanie je znevažovanie právneho štátu a zneužívanie právneho systému pod taktovkou populizmu," oponuje Peter Hollý, hovorca parkovacej spoločnosti. 

V priebehu týždňa chceli košickí poslanci upraviť pravidlá parkovania v prospech Košičanov, ale to sa v niektorých momentoch zmenilo na hádky a osočovanie. Podľa viacerých košických poslancov by malo mesto začať rešpektovať rozhodnutia súdu, v opačnom prípade sa začne rútiť do jednej veľkej čiernej diery, zvanej exekúcia. V konečnom dôsledku by na to mohli doplatiť obyvatelia. "Tá exekúcia by bola len priamym dôsledkom nerešpektovania vykonateľného rozhodnutia súdu. Pokuty môže exekútor ukladať až do momentu, kým mesto bude rozhodnutie súdu rešpektovať," vysvetlil právny zástupca firmy, Andrej Leonitev. "Ak bežnému človeku príde niečo zo súdu, tak to rešpektuje," dodal aj Miroslav Špak, poslanec MZ Košice. "Všetko naväzuje práve na to neodkladné opatrenie. Mali by sme prerušiť tento bod rokovania a venovať sa tomu naozaj kvalitatívne a nešiť to horúcou ihlou," dodal Miloš Ihnát, poslanev MZ Košice. 

Systémy košickej spoločnosti fungujú naďalej. Otáznym ale ostáva, či sa mestu podarí vyjednať dohodu o odchode súkromnej firme. Po tlaku spoločnosti už firma v Košiciach zotrvať nechce, ale žiada o vyrovnanie nielen za technológie, ale aj ušlý zisk. Primátor ale o ušlom zisku nechce ani počuť.  

Najčítanejšie správy