Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Tibor Gašpar končí ako poradca ministerky vnútra
Zdielať na

Tibor Gašpar končí ako poradca ministerky vnútra

BRATISLAVA / Genelál Tibor Gašpar končí vo funkcii poradcu ministerky vnútra. Krátko pred stretnutím s prezidentom Andrejom Kiskom to oznámila samotná Denisa Saková. Dôvodom sú pravdepodobne nejasnosti okolo lustrácie Jána Kuciaka v policajných systémoch pár týždňov pred jeho vraždou.

Tibor Gašpar dnešným dňom končí vo funkcii poradcu ministerky vnútra. Tesne pred stretnutím s prezidentom Andrejom Kiskom to oznámila samotná ministerka Denisa Saková. Na odstúpenie z funkcie sa s Gašparom dohodla, dôvodom má byť uvoľnenie atmosféry v spoločnosti a aj tlaku na jeho osobu. "Aby nevznikol pocit, že jeho pôsobenie na ministerstve vnútra by nejak mohlo ovplyvňovať proces vyšetrovania," dodala. 

Podrobností o ich vzájomnom stretnutí hovoriť nechcela, s tým, že v súčasnosti sa prípadom lustrovania Jána Kuciaka zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

Lustrovanie Kuciaka

Pavol Vorobjov, riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície, mal podľa viacerých zdrojov pred svojimi kolegami vypovedať o tom, či, prečo a na koho pokyn v policajných databázach lustroval Jána Kuciaka.

​​​Problém je v tom, že si mal tento policajný funkcionár novinára lustrovať pár mesiacov pred vraždou, informoval o tom týždenník Plus 7 dní. Navyše údajne na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta. Svojho suseda, Tibora Gašpara. "Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť," vyjadril sa Gašpar. 

Pozrite si celé vyjadrenie ministerky Sakovej pred a po stretnutí s prezidentom: 

Poobede sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska. "Dnes ma ministerka vnútra informovala, že jej poradca a bývalý policajný prezident končí vo funkcii a konanie policajných funkcionárov pred vraždou Jána Kuciaka bude preverené," vyjadril sa s tým, že predstavitelia vládnej moci si začínajú uvedomovať, že nemôžu vážne podozrenia súvisiace s prepojením zločinu na štát ignorovať a zametať pod koberec.

Pozrite si celý prejav prezidenta: 

Tibor Gašpar na svoj koniec vo funkcii reagoval na portáli Hlavné správy, ktorý je označovaný za jeden z dezinformačných webov. "Kategoricky odmietam všetky obvinenia, ktoré voči mojej osobe opätovne smerujú tie isté liberálne médiá, ktoré sa pokúšali za asistencie prezidenta tejto krajiny o „slovenský majdan“ na jar minulého roku a neváhali k tomu zneužiť vraždu dvoch mladých ľudí."

V ostrej reakcii ďalej uviedol, že chce čo najskôr očistiť svoje meno a ochrániť svoju rodinu pred hyenizmom niektorých novinárov. 

Reakcie politikov

K správe o odchode Gašpara sa vyjadril už aj strana SaS: "Uvoľnenie Tibora Gašpara zo služieb ministerstva vnútra je ako ťahanie tej najväčšej repy zo zeme. Určite nie sme jediní, ktorí budú s napätím očakávať, v ktorom štátnom útvare sa opäť objaví. To najpodstatnejšie je ale to, aby tým, že zišiel z očí, nezišiel z mysle orgánov činných v trestnom konaní."

"Políciu treba očistiť od ľudí napojených na rôzne záujmové organizované skupiny a urobiť poriadok, aby dostali priestor čestní a šikovní policajti," pridala sa Veronika Remišová (OĽaNO). 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy