Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Malí farmári nevidia splnené sľuby štátu. Zvažujú návrat do ulíc
Zdielať na

Malí farmári nevidia splnené sľuby štátu. Zvažujú návrat do ulíc

BRATISLAVA / Časť malých farmárov je stále nespokojná so situáciu v slovenskom agrosektore. Sťažujú sa najmä na to, že štát ich nechráni pred veľkými firmami. Ak sa situácia nezlepší, chcú opäť protestovať v uliciach. Okrem toho europoslanci čoskoro zverejnia výsledky svojej kontroly na Slovensku.

Niektorí malí farmári sa združili do Iniciatívy poľnohospodárov po tom, ako sa prevalili prípady, o ktorých písal Ján Kuciak. Štát podľa nich síce odvtedy urobil niektoré opatrenia, obvinili aj exposlankyňu Smeru-SD Roškovú, no ich situáciu to vraj nezlepšilo. "Veľa slov, ktoré boli povedané - áno, my sme to a to spravili pre vás, ale v relevantnom prenesení do výkonu, my to necítime," povedal farmár Patrik Magdoško. 

Okrem iného si sťažujú aj na to, že štátne orgány malých dostatočne nechránia pred veľkými, dravými agrofirmami. "Malý farmár, ktorý má skutočne pôdu, či už podielovo alebo ju vlastní výhradne, nevie sa k nej dostať," uviedol farmár Jaroslav Jánoš. 

Jedným z problémov je stále takzvané križovanie, to znamená, že na jeden pozemok si robia nárok viacerí. "Začalo sa konečne riešiť moje križovanie s jednou dánskou spoločnosťou, ja som asi živý príklad utláčaného poľnohospodára," povedal farmár Zsolt Molnár. 

Iniciatíva poľnohospodárov už trištvrte roka pozýva na stretnutie predsedu vlády. Zatiaľ prehodili len pár slov na ulici v októbri v Lekárovciach. "Keďže dotyční farmári už vystupovali aj v prítomnosti europoslanca Štefanca, ministerstvo pôdohospodárstva ich vyhlásenia nechce komentovať. Vzhľadom na zapojenie sa poľnohospodárov z východu Slovenska do predvolebnej eurokampane za poslanca KDH a ich spoluprácu s OĽaNO, túto skupinku vnímame ako politickú iniciatívu," uvádza sa v stanovisku ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. 

O problémoch v našom agrosektore už vie aj Brusel. V decembri tu boli europoslanci na kontrolnej misii, a zaujímali sa nielen o rozdeľovanie dotácií z európskych peňazí. "Zase to tak vyzerá, že asi znova budeme musieť ísť do ulíc," dodal Magdoško. 

Pozrite si ako vyzeral protest farmárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy