Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Snehové zábrany pri cestách by pomohli, niet ich však dosť
Zdielať na

Snehové zábrany pri cestách by pomohli, niet ich však dosť

ZEMPLÍN / Celý Zemplín bojuje v tomto období s dopravnými obmedzeniami, či nehodami. Situáciu by zlepšilo masívne nasadenie snehových zábran, lenže sklady cestárov sú takmer úplne prázdne. V košickom kraji ich napríklad môžu umiestniť iba na dvoch kilometroch zo všetkých ciest.

Silný vietor vytvára na cestách snehové jazyky a záveje. Vodičom tu chýbajú zábrany, ktoré by mohli pomôcť. Dôvodom chýbajúcich zábran je podľa cestárov v košickom kraji nedostatok peňazí. Ak by ich umiestnili len na najkritickejšie úseky, stálo by to toľko ako údržba všetkých ciest počas zimy.

"Ak by sme nakupovali plastové snehové zábrany, stálo by to približne milión eur, v prípade kovových zábran je tá suma zhruba 4 milióny eur," hovorí Anna Činčárová, hovorkyňa Košického samosprávneho kraja.

V neprospech masívneho nákupu snehových zábran hovoria podľa cestárov aj ich časté krádeže či rýchle opotrebenie. Prekážkou sú niekedy aj majitelia pozemkov pri cestách.

"Kuriózna situácia sa nám stala pri Trhovištiach v okrese Michalovce, kde poľnohospodár počas orania zbúral tieto zábrany, ktoré sme tu mali osadené, bez toho, aby nás o tom informoval," dodáva Anna Činčárová.

Inšpiráciou lacného a nenáročného riešenia otázky snehových zábran, môžu byť vynálezy miestnych ľudí. Tí proti snehu a vetru úspešne bojujú drevenými paletami či plastovými vrecami.

Úplne zabrániť vytváraniu snehových závejov a jazykov je nemožné:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy