Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Užívať si krásu Slovenska alebo objavovať exotiku zahraničia?
Zdielať na

Užívať si krásu Slovenska alebo objavovať exotiku zahraničia?

BRATISLAVA / Dovolenkovať v našej nádhernej krajine alebo cestovať do exotiky? Túto tradičnú dilemu mnohým turistom pomôže vyriešiť Medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Slovakiatour a Danubius gastro, ktorý sa začal v Bratislave. K cestovaniu patrí tiež gastronómia a tak sa rôzne chute sveta rozhodol vyskúšať aj reportér TV JOJ Michal Rybanský.

Čierna Hora, Indonézia alebo Maroko, no a k tomu európska klasika a viacero prekvapení. Slovakiatour má opäť čo ponúknuť každému dovolenkárovi. "Na veľtrhy sa vracajú krajiny, ktoré tu už dlhšie neboli, v oblasti cestovného ruchu by som spomenula Grécko, ale máme tu aj nové krajiny ako Čínu a Irán," vraví hovorkyňa Incheby Valéria Pernišová. 

​Prostredníctvom zážitkov a fotografií však možno nazrieť napríklad aj do Severnej Kórey, kde cestovný ruch takmer nepoznajú. Hŕby turistov tam rozhodne nehrozia.  "V podstate všetko je bio. To, čo my poznáme dokonalé v plaste, tam také niečo neexistuje," poznamenal fotograf a cestovateľ Filip Kulišev.

Krása Slovenska 

Silné zastúpenie majú opäť slovenské a české regióny. Spojenie tradícií a moderny očividne funguje, najmä vtedy, keď je podporené aj poctivou domácou gastronómiou. "Treba jednoznačne držať tú tradičnú kuchyňu, tie chute, to je základ turistiky a návštevnosti," hovorí majiteľ salaša Zbojská Igor Vlček. 

Slováci už postupne menia svoje cestovateľské zvyky a v domovine trávia nielen jednú dovolenku ročne. 

Ružová čokoláda 

Po vyše ôsmich desaťročiach sa po bielej, mliečnej a horkej na trhu objavil nový druh čokolády. Je ružová. "Zložením sa odlišuje a aj samotná čokoláda je iná, lebo chuť a vôňa pochádza práve z tých kakaových bôbov, je to veľmi kyslastá chuť," vysvetľuje distribútor belgickej čokolády Ivan Klas. 

Zdá sa, že zaostávať nechcú ani pekári a pre zákazníkov pripravili netradičné označenie chleba. "Ide o dekoráciu z takzvaného jedlého papiera, čo je zemiakový škrob, ktorý sa valcuje," prezradila Gabriela Sikorová z obchodného oddelenia. 

Lákadlom pre mnohých návštevníkov Slovenska budú najmä májové majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré hostia Košice a Bratislava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy