Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bezpečnostná rada neuzavrela otázky obrany. Ochrana vzdušného priestoru je stále nejasná
Zdielať na

Bezpečnostná rada neuzavrela otázky obrany. Ochrana vzdušného priestoru je stále nejasná

BRATISLAVA / Bezpečnostná rada sa začala zaoberať obrnenými transportérmi i ochranou vzdušného priestoru. Ani jednu tému ale neuzavrela a následne teda nešli ani na rokovanie vlády. Oba materiály predložilo ministerstvo obrany. Jeden sa týka nákupu transportérov 8x8 s označením Vydra za 400 miliónov eur. Druhý má riešiť ochranu slovenského neba dovtedy, kým o niekoľko rokov prídu nové americké stíhačky.

Po rokovaní neprišiel medzi novinárov ani predseda vlády, ani minister obrany. Problémom pri obrnených transportéroch 8x8 s označením Vydra podľa ministra hospodárstva Žigu , ktorý sa medzi novinárov jediný dostavil, nie je politická dohoda, skôr sú tam technické otázky a veci, ktoré ešte treba "dovysvetliť".

Na otázku, či je ambícia pokračovať v tomto nákupe, Žiga odpovedal, že je, či tomto konkrétnom, nevie. "Je ambícia vyzbrojiť armádu kvalitnou technikou," dodal s tým, že viac povedať nemôže, keďže ide o vyhradené materiály a detailne nepozná potreby ministerstva obrany a armády. Peter Žiga ale verí, že sa nákup podarí uzavrieť do konca tohto volebného obdobia.

Otázka ochrany 

Bezpečnostná rada mala v stredu podľa pôvodného plánu rokovať aj o ochrane vzdušného priestoru, teda možnosti predĺženia abonentnej zmluvy na ruské migy s ruskou spoločnosťou RSK MiG. Hoci bezpečnostná rada o ochrane vzdušného priestoru diskutovala, v diskusii sa bude pokračovať. Dôvodom podľa Žigu je, že niektorí členovia mali ešte otázky. Aké, komentovať nemohol, prezradil však, že v materiáli je viac alternatív, ako len predĺženie zmluvy s Ruskom.

Do úvahy by pripadalo, že by do dodania amerických stíhačiek, ktoré sa Slovensko rozhodlo kúpiť, nebo chránili napríklad Česi. Možnosťou by mohlo byť aj to, že naše migy by neservisovali Rusi, ale Poliaci.

Zabezpečenie ochrany vzdušného priestoru pomocou lietadiel našich partnerov z NATO alebo Európskej únie žiada opozícia, ale aj bezpečnostní analytici. Pokiaľ ide o nové stíhačky, vláda už schválila nákup 14 amerických stíhačiek F-16 za 1,6 miliardy eur. Tie majú byť dodané do roku 2023, súčasný abonent na ruské stroje sa končí tento rok. To, že vláda v stredu neprerokovala tieto materiály, ešte pred rokovaním kabinetu vyhlásil premiér Peter Pellegrini.

Slovensko bude mať nové stíhačky za 1,6 milióna eur. Pozrite si reportáž a dozviete sa viac: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy