Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Policajti dostanú novú zbraň proti vodičom, ktorí telefonujú za volantom
Zdielať na

Policajti dostanú novú zbraň proti vodičom, ktorí telefonujú za volantom

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Mobily sú obrovským neduhom súčasnej doby a často ich používanie priamo spôsobuje dopravné nehody. Vodiči nechápu, že svojím konaním ohrozujú iných nevinných ľudí a často vymýšľajú, ako si najlepšie schovať mobil za volantom, a tak ho obsluhovať.

Polícia na svojej sociálnej sieti uviedla, že verí, že časy, kedy vodiči za volantom používajú mobily skončia. Dopravní policajti dostanú takmer 400 nových fotoďalekohľadov. Tie dokážu neuveriteľné veci, a to aj rozpoznanie detailu z vnútra vozidla na kilometrovú vzdialenosť. 

Mobil za volantom je jednou z najčastejších príčin nehôd

Porušenie povinností vodiča, nedovolená rýchlosť jazdy a nesprávny spôsob jazdy. To sú tri najčastejšie príčiny dopravných nehôd. Vlani pri nich na Slovensku zahynulo 229 ľudí.

Podľa odborných štúdií a meraní, prejde auto pri rýchlosti 50 km/h za tri sekundy viac ako 40 metrov a po piatich sekundách skoro 70 metrov. To je čas, ktorý bežne pri písaní správ strávi vodič pozeraním sa na mobil a nie na cestu. 

S telefonovaním za volantom nemal problém ani profesionálny vodič a ani taxikár, ktorého hliadka taktiež nakrútila. Teraz ale vedenie polície informovalo o novele zákona, zvýšení pokuty z 50 na 100 eur a o nákupe ešte novšej techniky na odhaľovanie takýchto hazardérov za volantom.

"V novele je to tak pripravené, že je tam daný zákaz akejkoľvek obsluhy. Vôbec sa nebudeme baviť o tom, či niekto telefonuje alebo posiela správy, jednoducho je tam zákaz obsluhy," zhrnul viceprezident PPZ Róbert Bozalka. Druhou najčastejšou príčinou nehôd je neprimeraná rýchlosť. Do výbavy slovenských policajtov by malo pribudnúť 131 nových meračov rýchlosti. "Tie, ktoré máme, sú už staré, povedal by som až nespôsobilé," hovorí riaiditeľ dopravnej polície Ľuboš Rumanovský. 

Nesprávny spôsob jazdy je treťou najčastejšou príčinou dopravných nehôd. Keď sa ale na celkové výsledky policajti pozreli z pohľadu vodičov, ktorí ich spôsobili, zistili, že najčastejšie ich zavinili mladí vodiči. Očakávať tak môžu prísnejšie sankcie.

"Keď dvakrát porušia priestupky závažným spôsobom, alebo prekročia rýchlosť, tak sa budú musieť podrobiť doškolovaciemu kurzu, budú musieť mať psychologické vzdelávanie a potom ešte prejsť u polície preskúšaniu z odbornej spôsobilosti," vymenoval Rumanovský. 

Proti mobilom chcú bojovať aj v školách, rušia totiž priebeh vyučovania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy