Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Slovensku chýbajú zdravotné sestry, zo škôl ich vyjde ešte menej
Zdielať na

Na Slovensku chýbajú zdravotné sestry, zo škôl ich vyjde ešte menej

BRATISLAVA / Zdravotní asistenti sa od septembra premenujú na praktické sestry. Stredné školy začínajú s prípravou na nových študentov. Počet prijatých žiakov ale vyvoláva spory. Kým stredné zdravotnícke školy chcú prijať maximálny počet žiakov, vyššie územné celky počty žiakov v odbore praktických sestier znížili niektorých školám až o polovicu.

Zdravotné sestry chýbajú v každom väčšom zdravotníckom zariadení. Aj preto poslanci zo zdravotných asistentov urobili praktické sestry. Prví študenti v odbore praktická sestra nastúpia v septembri. Koľko ich ale reálne bude?

"Žiadali sme o to, aby sme mohli prijať 62 žiakov, samosprávny kraj nám napokon schválil 55," hovorí Miroslav Sekula, riaditeľ SZŠ Lučenec.

Nespokojná s počtom prijatých študentov podľa rozhodnutia VÚC je aj riaditeľka strednej zdravotníckej školy v Skalici.

"Môj návrh bol 40. No a potom číslo 17 som sa dozvedela až po zverejnení, vtedy sa už s TTSK rokovať nedalo," povedala Ľudmila Bábiková, riaditeľka SZŠ Skalica.

Zámer v čo najväčšom počte doplniť chýbajúce sestry v nemocniciach sa teda míňa účinkom. Štefan Zelník, poslanec NR SR, hovorí: "Je to rozhodnutie poľutovaniahodné až trestuhodné. Naozaj nechápem predstaviteľov VÚC, nevadí im, že sa budú zatvárať oddelenia? Už teraz to reálne hrozí."

Poslanec Zelník však neviní VÚC, ale pracovníčku z ministerstva zdravotníctva: "Pokiaľ viem, tak na MZ SR je riaditeľka ,treba to už pomenovať, pani Slezáková, robí všetky možné obštrukcie. Mala iniciovať stretnutia na úrovni ministerstva. Naopak ich ešte dezinformovala. Prepána, ak má MZ SR takýchto úradníkov, nemajú tam čo hľadať."

Následne ale ministerstvo zdravotníctva naplánovalo pracovné stretnutie . ministerstvo školstva v spolupráci s slovenskou komorou medicínsko-technických pracovníkov už 24 januára ešte raz prehodnotia počty prijatých žiakov na stredných zdravotníckych školách.

Problém s nedostatočným počtom kvalifikovaných zdravotných sestier rieši Slovensko dlhodobo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy