Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obezitu nevyrieši zdanenie sladených nápojov
Zdielať na

Obezitu nevyrieši zdanenie sladených nápojov

BRATISLAVA / Koncom minulého týždňa sme vás informovali o snahe Ministerstva financií bojovať s obezitou na Slovensku. Jednou z možností by mohlo byť napríklad zavedenie dane na cukry v sladených nápojoch. Ozvali sa však analytici, ktorí tvrdia, že takéto opatrenie by bolo neefektívne. A v rukách majú aj dôkaz.

Hovorí sa, že ak chcete schudnúť mali by ste obmedziť príjem cukrov a úplne sa vyhýbať napríklad aj sladeným nápojom. A zrejme to mali na mysli analytici z Ministerstva financií, keď ohlásili ako by sme so stúpajúcou obezitou na Slovensku mohli zatočiť.

"Jedna z možností je zavedenie spotrebnej dane práve na sladené nápoje," vyhlásil Peter Harvan z Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií SR.

Na tento návrh ale okamžite zareagovali analytici z Iness. Vytiahli graf ktorý ukazuje, že len obmedzenie sladených nápojov k zníženiu obezity pravdepodobne nestačí. Medzi rokmi 2010-2016 klesla totižto spotreba sladených nápojov na Slovensku o 26%. Avšak v tom istom období podiel obéznych ľudí aj napriek tomu stúpol. Zaviesť preto daň na cukry v sladených nápojoch je podľa analytika Ďuranu nekoncepčné riešenie.

"Toto má byť priamo daň za cukor, použitý v sladených nápojoch. Čiže tie množstvá cukru, ktoré zjete v sladkostiach, tie ostanú nedotknuté," argumentuje Radovan Ďurana, analytik INESS.

Športový fyziológ a pedagóg Viktor Bielik dodáva: "Je pritiahnuté za vlasy ak si myslíme, že znížime príjem sladených nápojov a zrazu nám výrazne klesne množstvo obéznych ľudí."

Fér by teda bolo aby sa zdvihla daň aj alkoholu, ktorý obsahuje cukor, či čokoládam a iným cukrovinkám. Analytik však tvrdí, že by to zbytočne trestalo aj tých, ktorí sa o seba starajú a občas si doprajú malú neresť.

Radovan Ďurana dodáva: "Ja si myslím, že by sme mali ísť hlavne tou cestou, že príspevok na zdravotné poistenie, na zdravotnú starostlivosť by mal zohľadňovať to, akým spôsobom sa človek stará o svoj zdravotný stav."

Obezita je celosvetový problém:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy