Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prešovská univerzita má novinku pre študujúce mamičky. Otvorili detské centrum
Zdielať na

Prešovská univerzita má novinku pre študujúce mamičky. Otvorili detské centrum

PREŠOV / Prešovská univerzita má od pondelka novinku. Tá poteší všetky mamičky, ktoré tam študujú alebo pracujú. Otvorili totiž detské centrum, v ktorom sa im o ich ratolesti počas štúdia či výučby postarajú. Pre deti tam majú dokonca relaxačnú zónu s malými posteľami. Tam si môžu hoci aj zdriemnuť.

Nazvali ho Unipáčik a sídli v jednom z internátov. Aj takto totiž vyzerá, keď mladá mamička študuje. Neraz sa stáva, že o dieťa sa za ten čas musí niekto postarať. Nie vždy sa to však podarí. "Toto je pre mňa ideál, lebo termíny skúšok sú väčšinou okolo obeda," hovorí mamička a študentka Patrícia Králová. 

Je to projekt, ktorý má pomôcť mamičkám zamestnankyniam alebo študentkám Prešovskej univerzity. "Keď nemôže babička, tak mi to na tie tri, štyri hodiny pomôže," uviedla zamestnankyňa univerzity Beáta Beranová. 

Podmienky a kapacita

Detský kútik je určený aj pre tie najmenšie deti. Napríklad na prebalenie na polhodinu. Od jedného do dvoch rokov, ešte musia byť v prítomnosti zodpovednej osoby. Tie staršie až do 10. rokov, už nie. Maximálne však na tri eventuálne 4 hodiny. Maximálna kapacita je zatiaľ 20 detí. "Rodičia by sa mali prihlásiť deň vopred," vraví Monika Miňová mentorka projektu. 

O deti sa postará absolventka pedagogickej fakulty, ktorá je stálou zamestnankyňou centra. Ďalšími by mali byť dobrovoľníčky z radov študentiek. Pre ne to môže byť súčasť praxe, podobne ako pre deti taká predpríprava na škôlku a zvykanie si na iné deti.

Pozrite si reportáž o nových podmienkach a príplatkoch za jasle: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy