Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pod jedným stanom sa stretlo 15 ľudí. Aby tam mohli ostať, museli sa nechať otestovať
Zdielať na

Pod jedným stanom sa stretlo 15 ľudí. Aby tam mohli ostať, museli sa nechať otestovať

MICHALOVCE / V Michalovciach sa stretáva približne 15 ľudí s rôznymi osudmi v jednom stane. Nejde o žiadnu reality šou, všetci sú bezdomovci, ktorým pomocnú ruku podalo mesto. Ak by niekto z nich trpel prenosnou chorobou ako je žltačka, v ohrození by bolo celá komunita. Všetci sa preto podrobili preventívnym odberom.

Pre bezdomovcov je stan prístupný 24 hodín. Je ale mimoriadne dôležité, aby tam ľudia nemali žiadne prenosné choroby. "Hepatitída je infekčného pôvodu, takže je prenosná. Prenáša sa najmä krvou a spôsobuje rakovinu alebo cirhózu pečene," uviedla Mária Popovičová, pedagogička z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce v Michalovciach. 

​Bezdomovcov testovali na počkanie z kvapky krvi. Mnohí mali z odberov strach, keďže navštevujú lekárov len v kritických situáciách. "Boja sa tých odberov, boja sa tých vpichov. Takže najprv sme ich informovali, čo s nimi budeme robiť," opísala postup Martina Balogová, študentka Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce v Michalovciach. 

Ľudia bez domova sú mimoriadne rizikovou skupinou, žltačkou sa mohli nakaziť pri tetovaní či užívaní drog. V Michalovciach boli všetky výsledky negatívne. Komunita približne 15 ľudí je bez zdravotných komplikácií, táto správa najviac potešila dvojicu, ktorá spolu očakáva prírastok. Ak by odbery skončili pozitívne, bezdomovci by museli vyhľadať odbornú pomoc. V minulosti im takáto diagnostika pomohla pri liečbe cukrovky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy