Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záchranári čoraz častejšie čelia fyzickým útokom
Zdielať na

Záchranári čoraz častejšie čelia fyzickým útokom

TATRY / Osočovanie, údery aj kopance. Toto zažívajú takmer denne záchranári zo sanitiek. Niektorých musia dokonca po takýchto útokoch ošetriť. Útočia nielen pacienti pod vplyvom alkoholu či drog, ale aj ich príbuzní alebo svedkovia. Žiaľ, počet útokov na posádky rýchlej pomoci stále stúpa.

"Ja si pamätám prípad spred niekoľkých rokov, kedy záchranára v Bratislavskom kraji napadol agresívny pacient a zlomil mu ruku," opísala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. Minulosť sa stáva prítomnosťou. Počet útokov na záchranárov stúpa. Hrubé slová aj tvrdé nadávky mierené na tých, ktorí prišli pomôcť, sú samozrejmosťou. 

"Hlavne tí príbuzní sú agresívni. Tí väčšinou, doteraz to bolo slovne, ale poslednú dobu pribúdajú najmä fyzické útoky. Údery, kopance," hovorí prezident Slovenskej komory zdravotných záchranárov František Majerský. Pred niekoľkými dňami, muž z Veľkej Lomnice, vytiahol na jedného z posádky zbraň. Ministerstvo zdravotníctva stojí na mieste posádok. "Ministerstvo zdravotníctva si vysoko váži prácu záchranárov a sme za to, aby si ich verejnosť takisto mala vážiť. Pomáhajú pri záchrane životov," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

V roku 2016 ministerstvo zdravotníctva vstúpilo do rokovaní s ministerstvom spravodlivosti. Cieľom bolo zvýšiť ochranu posádok na maximum. "Záverom je, že zdravotnícky pracovník má štatút chránenej osoby, čo znamená, že v prípade spáchania trestného činu, počas výkonu povolania, môže byť tak isto páchateľovi navýšená trestná sadzba," vysvetlila Eliášová. 

"My vieme, že situácie sú v rodinách odlišné a ten záchranár musí byť aj psychológ, ale my sme naozaj neprišli na tú adresu, aby sme niekomu poškodili, alebo mu ublížili," myslí si Majerský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy