Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Stačí jeden pád a fatálna nehoda môže byť na svete. Po snehu ohrozujú ľudí na Orave obrovské cencúle
Zdielať na

Stačí jeden pád a fatálna nehoda môže byť na svete. Po snehu ohrozujú ľudí na Orave obrovské cencúle

ORAVA / Veľké zimné upratovanie prebieha už niekoľko dní v hornooravských obciach a mestách. Najmä v zasypaných dedinách, ktoré síce už odvolali mimoriadnu situáciu, ale následky snehovej kalamity pociťujú výrazne dodnes. Okrem snehu sa boria aj s cencúľmi. Odstraňujú ich aj hasiči. Ponáhľajú sa, pretože chcú všetko vyčistiť, lebo od zajtra predpovedajú meteorológovia sneženie niekoľko dni za sebou.

"Na budovách sú cencúle dlhšie aj ako jedne meter a majú špicaté hroty a môže dojsť aj k úrazu," opisuje situáciu prednostka Okresného úradu v Námestove, Mária Olešová. Po boji so snehom, na rad prišli cencúle. Málokto si na chodníku uvedomí, čo je nad ním. Najakútnejšiu ľadovú hrozbu aj dnes odstraňovali hasiči z Tvrdošína. "Cencúle, ktoré sa nachádzajú na strechách sú najnebezpečnejšie, máme tu chodníky," potvrdil aj František Oleš, veliteľ hasičskej stanice Tvrdošín. 

​Cencúle sú najmä na vysokých budovách, ako sú napríklad úrady. "Odstraňujeme ich už tretí deň," dodáva Oleš. Ak by vznikol úraz z pádu cencúľov, zodpovedný je majiteľ budovy. "Ja by som chcela všetkých veľmi pekne poprosiť, ak sa to vyskytuje na ich budovách, nech si tie cencúle odstránia," prosí o pomoc občanov Olešová. Ako v ľadovom kráľovstve niektoré cencúle majú úctyhodnú veľkosť ako ten v Oravskej Polhore. Ani v Rabči nenechávajú cencúle cencúľmi. A poriadne s nimi zatočili. "Hlavne v tých častiach, kde je časť pre peších, odbijem cencúle, aby nespôsobili úraz," tvrdí aj starosta obce Rabča, Július Piták. 

A ani domáci nezaháľajú. Cez dve dlhé dediny Rabču aj najsevernejšiu obec SR Oravskú Polhoru tiahne niekoľko kilometrový veľmi frekventovaný medzinárodný ťah na Poľsko. "Je veľmi potrebné, aby sme zabezpečili schodnosť chodníkov, aby nedošlo k ohrozeniu niekoho," potvrdil aj Michal Strnál, starosta Oravskej Polhory. V Rabči mráz aspoň v niečom urobil radosť. Po dlhom čase majú k dispozícii otvorené klzisko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy