Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vražda exministra Jána Duckého: Napriek vyšetrovaniu, verdikt nepadol ani po 20 rokoch
Zdielať na

Vražda exministra Jána Duckého: Napriek vyšetrovaniu, verdikt nepadol ani po 20 rokoch

BRATISLAVA / Od vraždy exministra hospodárstva Jána Duckého uplynulo presne 20 rokov. Doteraz však v tejto kauze nepadol právoplatný verdikt. Krátko po jeho poprave polícia obvinila Ukrajinca Olega Thoryka, ale po roku ho súd oslobodil. Nasledovalo viacero úkonov bez jasného výsledku. Premlčanie skutku však podľa expertky nehrozí.

K poprave exministra Duckého došlo 11. januára 1999. Dostal tri strely do hlavy a štvrtá mu zasiahla ruku. Zraneniam na mieste podľahol. Vrah si na neho počkal v Ružinove, pri vchode do jeho bytu. "Ja som najskôr myslel, že to bude nejaký omdletý tam, tak som chcel volať záchranku, a potom som prišiel bližšie, a videl som, že ma diery v hlave," prehovoril svedok. Táto vražda bola v tom čase jeden z najzávažnejších trestných činov.

"To bolo obdobie veľmi hektické, pre ktoré bolo príznačné množstvo závažných trestných činov," skonštatoval Peter Vačok, bývalý vyšetrovateľ. "Tento skutok vtedy rozhodne bol vnímaný v súvislosti z celou aj politickou činnosťou pána Duckého. Pretože nešlo len o vybavovanie si účtov medzi mafiánskymi skupinami, ale už tam bolo aj veľmi výrazné to politické pozadie," poznamenala expertka na trestné právo Lucia Kuriľovská. 

Polícia v krátkom čase obvinila Ukrajinca Olega Thoryka, ktorý sa neskôr premenoval na Kalaschnikova. Nasledovala roky trvajúca plejáda úkonov, ktorá sa skončila patovou situáciou na súde. 

Oleg Thoryk, ktorý v tejto veci čelil obvineniu a neskôr aj obžalobe, po prepustení na slobodu okamžite odišiel na Ukrajinu a už sa odtiaľ nikdy nevrátil. Obvinenia viackrát poprel a s našimi súdmi nespolupracoval. Preto Slovensko tento prípad nakoniec odovzdalo orgánom Ukrajiny. A to v roku 2010. Odvtedy sa čaká 8 rokov na to, ako ukrajinské orgány rozhodnú. Tamojšia Generálna prokuratúra už ale prehovorila. "Na základe výsledkov predsúdneho vyšetrovania vyšetrovateľa Pečerského policajného oddelenia Hlavného riaditeľstva Národnej polície v Kyjeve bolo uvedené trestné konanie ukončené. Materiály trestného konania sa pripravujú prinavrátiť kompetentným orgánom SR." Informoval o tom spravodajský portál aktuality. sk. 

O tom náš rezort spravodlivosti nič nevie. "Druhého januára 2019 sme ukrajinskej generálnej prokuratúre poslali ďalšiu urgenciu, aby nám zaslali informácie o stave veci prípadu Olega T.K. Avšak doteraz sme od ukrajinskej Generálnej prokuratúry nedostali žiadne informácie,"  vyjadrila sa za ministerstvo spravodlivosti Denisa Gerši. 

Ak sa ale spis vráti späť na Slovensko, tak sa u nás bude, podľa expertky na trestné právo, v tejto veci ďalej pokračovať. "Presne v tom štádiu ako bola vec prerušená, odvtedy bude znova pokračovať. Celá vec sa vráti do súdneho konania. V tomto prípade určite prichádza do úvahy medzinárodný zatýkací rozkaz," pokračovala Kurilovská.  

Ján Ducký sa stal ministrom priemyslu po revolúcii. Do kresla šéfa hospodárstva zasadol v druhej a tretej Mečiarovej vláde. Po prevalení kauzy s nezákonným vývozom obilia, kedy Slovensko prišlo viac ako o miliardu korún, abdikoval a do parlamentu sa vrátil ako poslanec. Doteraz však rezonuje kauza Duckého zmeniek, ktoré podpísal ešte ako šéf SPP. V súdnych konaniach ohľadom zmeniek bol SPP úspešný. Len najnovší verdikt je v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti.

Pozrite si reportáž o prípade Duckého zmeniek: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy