Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vysokoškoláci protestovali proti školnému
Zdielať na

Vysokoškoláci protestovali proti školnému

Vysokoškoláci dnes pred parlamentom protestovali proti školnému. Prišli vyjadriť svoj nesúhlas proti údajnému nezákonnému výberu poplatkov na vysokých školách. <b>VIDEÁ: Demonštrácia študentov, Rozhovor s protestujúcimi, M. Fronc a T. Rosová o školnom</b>

Vysokoškoláci dnes pred parlamentom protestovali proti školnému. Prišli vyjadriť svoj nesúhlas proti údajnému nezákonnému výberu poplatkov na vysokých školách.

Stovkám študentov v posledných mesiacoch doručili výzvy na zaplatenie školného a to aj preto, že v minulosti študovali na viacerých odboroch či školách. V tom čase však o školnom z tohto dôvodu nevedeli a dozvedeli sa to až o niekoľko rokov. Nesúhlasia tak s údajnou retroaktivitou novely vysokoškolského zákona.

"Súhlasíme s princípom jedno štúdium zadarmo. Zavedenie školného pre tých čo prekročili štandardnú dĺžku štúdia, alebo študujú súbežne je podľa nás správne, ale nie výpalníckym spôsobom, ako sa to deje dnes," informovali demonštranti, ktorí pred parlamentom hlasno kričali "Chceme férové školné!" a v rukách držali transparenty "Keď škola nevedela, ako sme mali my?"

 
Spoplatnenie štúdia na vysokých školách bolo prijaté ešte za druhej Dzurindovej vlády, upravovalo však iba tzv. lajdáckych študentov. Platiť tak mali iba tí, ktorí opakovali ročník. Po prijatí minuloročnej novely vysokoškolského zákona však za školu musia platiť aj tí, čo študujú na viacerých školách, alebo odboroch. Dotýka sa to teda aj nadaných poslucháčov a navyše, dozvedeli sa to až po niekoľkých rokoch.

Podľa ministerstva školstva je však riešenie ich situácie na samotných vysokých školách. "Rektor vysokej školy má možnosť školné nadaným študentom znížiť alebo odpustiť. Pri rozhodovaní má podľa zákona zohľadňovať aj študijné výsledky študenta," reagovalo ministerstvo.

"Prišla mi tento rok výzva na zaplatenie, lebo pred piatimi rokmi som súbežne študovala na dvoch fakultách. Pýtala som sa v tom čase dekana a povedal mi, že platiť budem iba zápisné," hovorí študentka Katarína Paľová, ktorú škola vyzvala zaplatiť 30-tisíc korún. "Mám strach to nezaplatiť, som v poslednom ročníku, nerada by som prišla o titul," dodáva.

Podľa protestujúcich sú takýchto prípadov stovky. Mnohí študenti sa však boja verejne prejaviť, keďže nechcú mať zo strany vedenia školy problémy pri skúškach, alebo štátniciach.

Vysokoškolákov na ich protest prišli podporiť aj opoziční poslanci za SDKÚ-DS a KDH. "Doteraz študenti mlčali a som rada, že dnes našli odvahu a ozývajú sa za svoje práva," povedala na margo dnešnej demonštrácie poslankyňa za SDKÚ-DS Tatiana Rosová, ktorá tiež informovala o chystanom podaní na Ústavný súd. "Chceme napadnúť retroaktivitu niektorých ustanovení vysokoškolského zákona," dodala.

Zdielať na

Najčítanejšie správy