Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Boj o kreslo na Ústavnom súde SR. Kandidáti v motivačných listoch využili záľuby aj filozofiu
Zdielať na

Boj o kreslo na Ústavnom súde SR. Kandidáti v motivačných listoch využili záľuby aj filozofiu

BRATISLAVA / O 2 týždne sa pred verejnosť postaví 40 uchádzačov o post ústavných sudcov, medzi nimi aj Robert Fico a ďalší bývalí či súčasní politici. Súčasťou ich prihlášok boli aj životopisy a motivačné listy. Niektoré sú mimoriadne stručné, iné mimoriadne obsažné.

"Ústavný súd dozerá na to, aby ľudia pri moci, či už v parlamente, vo vo vláde, na súdoch, hrali podľa pravidiel. Ak nehrajú, práve ÚS je tu na to, aby na to poukázal a prinútil ich dodržiavať pravidlá," tvrdí advokát Marián Porvažník. Znie to dokonalo, kritici však dlhodobo upozorňujú, že ústavný súd sa dá rovnako dobre zneužiť aj na ochranu takzvaných našich ľudí, či posluhovanie politikom. Navyše reálne hrozí, že už o pár týždňov môže byť paralyzovaný. Obavám sa nevyhli ani prezidenti počas tradičného novoročného obeda: "Ak by Ústavný súd nebol sformovaný, bolo by to pre Slovensko zle, preto som prosil pána prezidenta, aby bol funkčný," povedal exprezident Ivan Gašparovič. "Na ťahu sú poslanci, koalícia, aj opozícia, aby zvolili tých 18," dodáva exprezident Rudolf Schuster, pričom súčasná hlava štátu Andrej Kiska apeluje na: "Odbornosť a morálka. Nič iné. Ja nemám žiadne vlastné mená."

​Minister spravodlivosti na druhej strane upokojuje - zo 40 mien sa bude dať vyberať. "Ja som veľmi rád že sa ich toľko prihlásilo," tvrdí minister spravodlivosti Gábor Gál. Tak, ako sa medzi sebou líšia 40 kandidáti, líšia sa medzi sebou aj ich životopisy a motivačné listy. Niektoré majú len niekoľko riadkov, kým ďalšie niekoľko strán a pripomínajú výklady ústavy. Rekordérom je advokát Štefan Kseňák. Svoje pohnútky opísal na 6 stranách. Ústavný matador Ján Drgonec na troch, zato plných filozofie: "Ľudstvo sa uberá smerom k postmodernej spoločnosti plnej predvídaných vážnych ťažkostí...Je veľa toho, kde inštitúcie nevystačia so skúsenosťami zo včerajška." 

Naopak bývalý prezident Notárskej komory Karol Kovács si v motivačnom liste vystačil s 11 riadkami, kde vmestil aj tento citát: "V prízemí súkromného života, v malých a menších pomeroch sa zhromažďuje ona sila, množí sa ten morálny kapitál, ktorý potrebuje štát. A v prízemí toho života pracuje notár." Tvorivo k svojej prezentácii pristúpila aj štátna tajomníčka Edita Pfundtner: "Poznáte ten pocit, keď stojíte na štartovacej čiare bežeckých pretekov so súpermi o hlavu vyššími, ktorých svalnaté telá sú výsledkom dlhoročného tréningu a príprav a vy nemáte ani poriadne tenisky?" 

Radoslav Procházka sa vrátil k svojmu strmému pádu v politike: "Som tiež presvedčený, že životná skúsenosť, ktorej nedávnou súčasťou je aj potreba akoby začať odznova a úplne zospodu, ma na prípadnú službu ochrany ústavnosti pripravila lepšie, než ako by som bol pripravený bez nej." Peter Kresák hovorí, že ústavný sudca sa má pripraviť na osamelosť aj kritiku: "Človek, ktorý sa o tento post uchádza, si totiž musí uvedomiť, že od okamihu jeho ustanovenia do funkcie sa od neho očakáva, že preruší predchádzajúce politické a spoločenské väzby a sústredí sa iba na výkon spravodlivosti." 

Po 10 rokoch v premiérskom kresle sa však politické väzby budú len ťažko prerušovať Robertovi Ficovi. Ten vo svojej prihláške apeluje najmä na ľudské práva a ekológiu, napriek tomu, že podporoval ťažbu hnedého uhlia. Medzi jeho publikáciami nájdeme aj tieto: Kúpiť alebo nekúpiť byt. Sami proti zločinu či Krátky sprievodca krutou slovenskou realitou. Najčastejšie cudzie jazyky – angličtina a ruština, viacerí kandidáti si uvádzajú aj češtinu, niektorí dokonca nevynechali ani záľuby ako lyžovanie, či kultúra.

Viacerí ako hlavnú agendu uvádzajú ochranu spotrebiteľov – napríklad štátna tajomníčka Monika Jankovská, sudca Peter Straka, či vysokoškolský pedagóg Anton Dulak. Medzi kandidátmi sú aj exekútori, správca konkurznej podstaty, šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura a viacerí advokáti vrátane Mareka Maďara, ktorý ex offo obhajuje Mikuláša Černáka. Najstarším kandidátom je šéf Združenia sudcov Slovenska Juraj Sopoliga, najmladším poradca Ústavného súdu Martin Vernarský. Svoje životopisy budú môcť obhájiť o 2 týždne, môže prísť aj verejnosť. "Pozývame verejnosť a som rád, že som presadil, aby sa mohol zúčastniť aj prezident SR," tvrdí predseda parlamentu Andrej Danko. "Je oveľa väčší priestor, aby sme tých kandidátov prešacovali," chváli sa Gál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy