Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Príčina extrémnych zím je nezvyčajná, ale prostá. Otepľuje sa
Zdielať na

Príčina extrémnych zím je nezvyčajná, ale prostá. Otepľuje sa

BRATISLAVA / Pri pohľade na teplomer je to možno nevhodná téma, ale napriek tomu bude reč o tom, že je teplo. Aspoň z dlhodobého hľadiska – minulý rok bol jedným z najteplejších v histórii meraní na Slovensku. A podobne je to na celom svete. A mimochodom aj tie extrémne zimy s tým teplom vlastne súvisia.

​Agentúra Kopernikus spolu s ostatnými výskumnými ústavmi hodnotila to, ako správa globálna klíma na celej zemi. Zistili, že rok 2018 bol 4. najteplejší globálne a 3. najteplejší v Európe za dobu pozorovania zhruba od roku 1850. 

Podľa meteorologičky Najlepšieho počasia Miriam Jarošovej je veľká šanca, že uplynulý rok bude považovaný za najteplejší vrámci Slovenska. "Je šanca, že v niektorých lokalitách bude rok 2014 na prvom mieste, ale bude to len o pár desatiniek. Ale vieme, že 2018 bude najteplejší, čo sa týka pozorovaní v Bratislave, v Hurbanove a v Košiciach." 

Extrémne teplá, ale aj zimy podľa Miriam súvisia s teplejšou atmosférou. "V minulosti sneh u nás padal kontinuálne. Začal padať v polovici novembra až do polovice februára. Teraz máme dokonca aj na severe nášho územia zimy, kedy sneh odtiaľ aj úplne zíde. Že máme napríklad 30 centimentrov snehu, potom dva týždne nič a potom zas nasneží." 

Globálne oteplovanie ale neplatí všade. Sú lokality, kde sa naopak otepľuje. Viac sa o tom dozviete vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy