Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mesto Žilina chce zažalovať tamojší krajský stavebný úrad
Zdielať na

Mesto Žilina chce zažalovať tamojší krajský stavebný úrad

Zdroj: SITA/Ľubomíra Černeková

Žilinská radnica pravdepodobne zažaluje tamojší krajský stavebný úrad, ktorý v uplynulých dňoch umožnil pokračovanie výstavby nákupného strediska Aupark v centre mesta.

Žilinská radnica pravdepodobne zažaluje tamojší krajský stavebný úrad, ktorý v uplynulých dňoch umožnil pokračovanie výstavby nákupného strediska Aupark v centre mesta.

Primátor Ivan Harman dnes pred novinármi zopakoval, že úrad svojím rozhodnutím asi porušil zákon. Podľa Harmana mesto nemalo pred vynesením verdiktu úradu možnosť vzniesť svoje pripomienky, hoci mu to zákon umožňuje. Krajský stavebný úrad situáciu zatiaľ nekomentoval.

"Rozhodnutie krajského stavebného úradu považujeme minimálne za neštandardné a zvažujeme ďalšie právne kroky. Rozhodnutie umožnilo pokračovanie výstavby na Štúrovom námestí, ktoré je podľa nášho názoru v rozpore so zákonom a územným plánom," povedal primátor. Dodal, že "čierne" stavby vedenie mesta tolerovať nebude.    

Radnica tiež upozornila, že prednostom úradu je bývalý vedúci stavebného úradu mesta Žilina z obdobia, keď sa rozhodovalo o stavebných povoleniach pre Aupark. Výstavba sa potom rozbehla vlani.   

Pracovníci krajského stavebného úradu sa k tvrdeniam zástupcov mesta nechceli vyjadriť. Podľa nich tak môže urobiť prednosta Eugen Kozáček, ktorý bol však dnes mimo úradu.    

Stavebné práce na Auparku, ktoré boli na približne tri týždne prerušené, sa rozbehli v pondelok. Umožnil to Krajský stavebný úrad v Žiline, ktorý zrušil marcový verdikt zástupcov mesta o zastavení prác. Predstavitelia mesta rozhodli o prerušení prác, lebo spoločnosť Aupark Holding podľa nich riadne nepreukázala stavebnému úradu oprávnenie na výstavbu nákupného centra.    
Spoločnosť HB Reavis Group, ktorá výstavbu Auparku manažuje, postup radnice označila za obštrukciu. Naznačila, že sa bude domáhať náhrady škody z omeškania výstavby vo výške 25 miliónov korún.    

Mesto pred časom upozornilo, že pri predaji námestia za čias bývalého primátora a šéfa vládnej SNS Jána Slotu došlo k porušeniu zákona. Radnica chce, aby súd rozhodol o neplatnosti zmluvy o predaji námestia.    

Súd vlani vydal predbežné opatrenie, ktorým výstavbu dočasne zastavil. Podľa HB Reavis Group toto opatrenie bolo adresované spoločnosti Aupark Žilina, ktorá zabezpečovala stavebnú činnosť. Neskôr ju však prevzal Aupark Holding, ktorý tak údajne mohol pokračovať v stavebných prácach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy